Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Τα 10 τρόφιμα που θα δώσουν λάμψη και φροντίδα στο δέρμα σας τον χειμώνα

Καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες αρχίζουν να απειλούν το δέρμα μας, απαιτείται λίγη περισσότερη φροντίδα από ό, τι συνήθως, τόσο στην ενυδάτωσή μας, όσο και στην διατροφή. 

Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά που βάζουμε στον οργανισμό μας. Πρέπει να καταναλώνουμε τρόφιμα που προλαμβάνουν και θεραπεύουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τις ρυτίδες που προκαλούνται από τις ψυχρότερες θερμοκρασίες.

Ο κατάλογος που ακολουθεί περιέχει τα τρόφιμα που διατηρούν την υγεία και την ομορφιά της επιδερμίδας μας μέχρι να έρθει πάλι η ώρα για τον ζεστό και ηλιόλουστο καιρό.

Κολοκύθα

Η κολοκύθα περιέχει βήτα-καροτένιο, οποίο έχει ισχυρές αντιγηραντικές ιδιότητες, λόγω του ότι μπορεί να μετατρέπεται σε βιταμίνη A μέσα στο σώμα μας και να ενισχύει την παραγωγή της. Η βιταμίνη Α προστατεύει την κυτταρική μεμβράνη από τις ελεύθερες ρίζες.

Γλυκοπατάτες

Αυτές οι πατάτες έχουν πολύ υψηλά επίπεδα βιταμίνης C που επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης των πληγών. Οι Γλυκοπατάτες θα ενθαρρύνει μια πιο άψογη διαδικασία επούλωσης. Μπορούν να καταναλωθούν με τη μορφή ψητής πατάτα ή τηγανητές.

Καρότα

Τα Καρότα, ακριβώς όπως και η κολοκύθα, περιέχουν βιταμίνη Α. Αυτή η γλυκιά γεύση των λαχανικών περιέχει 210% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Α που είναι γνωστό ότι προβάλλει ένα νεανικό και λαμπερό δέρμα.

Κόκκινη Πιπεριά

Από όλες τις πιπεριές,οι κόκκινες πιπεριές έχουν την μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C, γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Οι κόκκινες πιπεριές μπορούν εύκολα να προστεθούν σε πολλές σαλάτες, βραστά, μαγειρευτά κλπ. Αρκεί να είστε δημιουργικοί!

Πορτοκάλια

Μην ξεχνάτε να πίνετε 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού κάθε πρωί, διότι περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που προκαλούν τις ρυτίδες δέρματος.

3b6fa6c67008c2e2deaff3df616cf84f XL

Λάχανο Κέιλ

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο κέιλ, είναι φοβερό για την περιποίησης της επιδερμίδας. Είναι γεμάτο με χαλκό, ένα ορυκτό που ενισχύει την σύνθεση της μελανίνης. Η μελανίνη είναι χρωστική ουσία που προστατεύει το δέρμα μας από τον ήλιο.

Μπρόκολο

Αυτό το λαχανικό είναι φίλος σας για την αναγέννηση του δέρματος, μετά τη ζημία που έχει προκληθεί από τον ήλιο. Περιέχει μια οργανική ένωση που ονομάζεται glucoraphanin. Η glucoraphanin, μοναδική στο μπρόκολο και στο κουνουπίδι, μπορεί να επανασυντονίσει τις κυτταρικές μας διεργασίες οι οποίες διαταράσσονται καθώς γερνάμε.

Βερίκοκα

Τα βερίκοκα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες που διατηρηρούντην ελαστικότητα και την υγεία του δέρματός σας.

Σπανάκι

Με το σπανάκι δεν μπορείς να κάνεις μύες όπως ο Ποπάι, αλλά θα αποτρέψει το κολλαγόνο να χαθεί από το δέρμα σας. Χρειαζόμαστε το κολλαγόνο, προκειμένου να διατηρηθεί η ελαστικότητα του δέρματος.

eae9993d034e179552061e3e836356f3 XL

Φράουλες

Τελευταίες, αλλά σίγουρα όχι καταϊδρωμένες, είναι οι φράουλες. Οι φράουλες περιέχουν ένα καροτενοειδές που ονομάζεται λυκοπένιο, το οποίο βρίσκεται φυσικά στο κόκκινο χρώμα των τροφίμων. Το λυκοπένιο μειώνει την οξειδωτική βλάβη που συμβαίνει στο δέρμα καθημερινά, λόγω των περιβαλλοντικών ρύπων και του ήλιου.

Όλγα Κριτσίνη Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη:

Το λαχανικό που κόβει την όρεξη για γλυκά και αδυνατίζει

 

Αυτά είναι τα 6 τρόφιμα σύμμαχοι του εγκεφάλου μας

Ένα μυστικό αδυνατίσματος με… γλυκοπατάτες!


Πηγή