Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Τι κινδύνους κρύβει το χθεσινό φαγητό

Με τροφική δηλητηρίαση κινδυνεύουμε όταν καταναλώνουμε ρύζι που έχει μαγειρευτεί την προηγούμενη ημέρα και δεν έχει φυλαχτεί σωστά.

Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή το βράσιμό του δεν είναι απαραίτητο ότι καταφέρνει να σκοτώσει όλα τα παθογόνα μικρόβια που περιλαμβάνει.

Η πιθανότητα να πολλαπλασιαστούν τα μικρόβια στο ρύζι αυξάνεται όταν το κρατάμε σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτά εξήγησε ο ειδικός για την ασφάλεια τροφίμων στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, Benjamin Chapman.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε ασφαλείς είναι να βάζουμε το ρύζι στο ψυγείο μέσα στις επόμενες δύο ώρες αφού το μαγειρέψουμε. Επίσης πρέπει να το πλένουμε με αρκετό νερό, κρυώνοντάς το, αφού το βράσουμε.

Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να το κρατάμε σε ζεστή θερμοκρασία. Σίγουρα πάντως είναι λανθασμένη πρακτική αυτό που κάνουν κάποια εστιατόρια, τα οποία βράζουν το ρύζι το πρωί και το κρατάνε ολόκληρη την ημέρα για να το σερβίρουν όποτε χρειαστεί.

Αντίθετα δεν υπάρχει πρόβλημα με το ρύζι από το σούσι, γιατί περιέχει ξίδι που μειώνει τις πιθανότητες να αναπτυχθούν μικρόβια.

Πηγή: vita.gr


Πηγή