Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Υπέρταση: Ο αποτελεσματικότερος τρόπος να την προλάβετε

Η διατήρηση του σωματικού βάρους μέσα στα φυσιολογικά όρια καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής είναι το αποτελεσματικότερο μέτρο που μπορεί να λάβει κανείς προκειμένου να αποφύγει στο μέλλον την υπέρταση και τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής μελέτης που παρουσιάστηκε σε επιστημονική ημερίδα της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας (AHA).

Μάλιστα, η διατήρηση του σωματικού βάρους φαίνεται πως παίζει σημαντικότερο ρόλο στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης από άλλες παραμέτρους, όπως η σωστή διατροφή και η σωματική δραστηριότητα.

«Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε νεαρή ηλικία συσχετίζεται με πιο πρώιμη έναρξη της καρδιοπάθειας και των εγκεφαλικών επεισοδίων» αναφέρει ο Τζον Μπουθ, ένας εκ των ερευνητών που εκπόνησαν τη μελέτη. Έτσι, ενθαρρύνεται η υιοθέτηση υγιεινών πρακτικών καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ώστε να περιοριστεί η αύξηση της πίεσης με την πάροδο των ετών.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές εστίασαν σε πέντε υγιεινές στρατηγικές ώστε να διαπιστώσουν πώς επιδρά καθεμιά από αυτές στα επίπεδα της πίεσης σε βάθος 25ετίας. Αυτές ήταν:

1. Διατήρηση του σωματικού βάρους μέσα στα φυσιολογικά όρια (δείκτης μάζας σώματος κάτω από 25)

2. Αποχή από το κάπνισμα

3. Κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο (0-7 ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες και 0-14 για τους άντρες)

4. Σωματική δραστηριότητα (150 ή και περισσότερα λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής άσκησης την εβδομάδα)

5. Υγιεινή διατροφή (στα πρότυπα της DASH, η οποία είναι ειδικά σχεδιασμένη για την αντιμετώπιση της υπέρτασης)

Συνολικά αξιολογήθηκαν 4.630 συμμετέχοντες με βάση τις παραπάνω πέντε παραμέτρους, οι οποίοι ήταν 18-30 ετών κατά το ξεκίνημα της μελέτης (1985-1986).

Όσοι από τους συμμετέχοντες είχαν καταφέρει να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος σε φυσιολογικά πλαίσια κατά την 25ετία της μελέτης ήταν και αυτοί που είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με υπέρταση ως μεσήλικες. Συγκεκριμένα, το φυσιολογικό σωματικό βάρος φάνηκε να μειώνει κατά 41% τον κίνδυνο υπέρτασης μακροπρόθεσμα.

Οι υπόλοιπες παράμετροι φάνηκε να επηρεάζουν ελάχιστα έως καθόλου την εξέλιξη της αρτηριακής πίεσης με την πάροδο των ετών, όπως υπέδειξαν οι αναλύσεις των ερευνητών.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι το σωματικό βάρος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για τη διαχείριση της πίεσης από τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης μέχρι και τη μέση ηλικία» επισημαίνει ο Μπουθ, προσθέτοντας ότι παρά τα μικρά οφέλη που προέκυψαν από τις υπόλοιπες υγιεινές πρακτικές, σε κάθε περίπτωση συστήνονται και αυτές ως μέσα θωράκισης της γενικής καρδιαγγειακής υγείας.

Δείτε κι αυτό:

Εννέα φυσικοί τρόποι να αντιμετωπίσετε την υπέρταση

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Με ποιες αλλαγές στη διατροφή θα την αντιμετωπίσετε


Πηγή