Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Φλεγμονώδεις τροφές: Τι προκαλούν στην καρδιά

Όσοι τρέφονται ανθυγιεινά από νεαρή ηλικία, έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις αργότερα στη ζωή, ειδικά αν η διατροφή τους περιέχει πολλές τροφές που συνδέονται με τη φλεγμονή, όπως είναι τα επεξεργασμένα κρέατα, το κόκκινο κρέας, τα ποτά με ζάχαρη και τα μεταποιημένα έλαια.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ κατέληξαν σε νέα στοιχεία για τους μακροπρόθεσμους κινδύνους της κατανάλωσης τροφών με ζάχαρη και λιπαρά, μετά την παρακολούθηση 200.000 και πλέον Αμερικανών επαγγελματιών υγείας, μεταξύ 24 και 40 ετών, για μια περίοδο 24 έως 32 ετών. Κάθε τέσσερα χρόνια, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ποιες τροφές κατανάλωναν και πόσο συχνά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε φλεγμονώδεις τροφές είχαν 38% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD), συμπεριλαμβανομένων εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων, από εκείνους που ανέφεραν ότι ακολουθούσαν πιο υγιεινή διατροφή.

Πώς μας βλάπτουν οι «φλεγμονώδεις» τροφές;

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα παίζουν τεράστιο ρόλο στη φλεγμονή. Ο λόγος είναι ότι περιέχουν τρανς και κορεσμένα λιπαρά, τα οποία είναι γνωστό ότι προάγουν τη φλεγμονή στο σώμα. Τα επεξεργασμένα τυριά, τα καπνιστά, τα επεξεργασμένα προϊόντα σίτου, οι σοκολάτες με ζάχαρη, είναι τροφές που μελέτες έχουν δείξει ότι προκαλούν φλεγμονή.

Η φλεγμονή είναι η άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια στους εισβολείς και τις λοιμώξεις. Οι σύντομες περίοδοι φλεγμονής βοηθούν το σώμα να θεραπευτεί. Η μακροχρόνια φλεγμονή όμως μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία, τα κύτταρα και τους ιστούς, προκαλώντας καρδιαγγειακές και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Μελέτη έδειξε σημαντική σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης τρανς λιπαρών και μιας ουσίας στο αίμα που ονομάζεται CRP και αποτελεί δείκτη φλεγμονής. Από αυτούς που κατανάλωναν τα περισσότερα λιπαρά, το 73% εμφάνισε υψηλότερα επίπεδα CRP σε σύγκριση με όσους έτρωγαν λιγότερα λιπαρά.

Η διατροφή είναι ένα μέρος του προβλήματος. Όσοι τρέφονται ανθυγιεινά, είναι συνήθως αυτοί που δεν ασκούνται και δεν έχουν υπό έλεγχο την αρτηριακή τους πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Το κάπνισμα και τα περιττά κιλά, επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ποιες τροφές καταπολεμούν τη φλεγμονή 

Η μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδεις τροφές και τροφές που ωφελούν την καρδιά. Τέτοιες είναι οι εξής:

– Ολόκληρα φρούτα και λαχανικά

– Μη επεξεργασμένα δημητριακά

– Καλά λιπαρά

– Μέτριες ποσότητες ψαριών, πουλερικών, οσπρίων, αυγών

– Μέτριες ποσότητες γαλακτοκομικών

Όσο πιο γρήγορα αρχίσει κάποιος να τρέφεται υγιεινά, τόσο περισσότερο βοηθά την υγεία του. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε τροφές φυτικής προέλευσης, λίγο κρέας, λίγα επεξεργασμένα τρόφιμα και περισσότερες αντιφλεγμονώδεις τροφές.

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε επίσης:

Κορεσμένα λιπαρά: Τι προκαλεί μόλις ένα γεύμα στον εγκέφαλο (έρευνα)

Κορεσμένα λιπαρά: Πόσα επιτρέπεται να τρώτε καθημερινά

Καρδιαγγειακές παθήσεις: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο

 


Πηγή