Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου: Οι τροφές που πυροδοτούν τα συμπτώματα (έρευνα)

Στα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου ανήκουν η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.

Στα πιο κοινά συμπτώματα των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου περιλαμβάνονται η εμμένουσα διάρροια, το κοιλιακό άλγος, το αίμα στα ούρα ή τα κόπρανα, η απώλεια βάρους και η κόπωση.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Georgia, ανέλυσαν στοιχεία από την Εθνική Μελέτη Υγείας της Αμερικής (2015) για να προσδιορίσουν τις τροφές και τη συχνότητα κατανάλωσής τους από ενήλικες με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.

Η έρευνα αξιολόγησε 26 τρόφιμα, με τα ευρήματα να αποκαλύπτουν ότι τα τρόφιμα που συνήθως χαρακτηρίζονται ως «πρόχειρα» σχετίζονταν με τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.

Τέτοιες τροφές ήταν οι τηγανητές πατάτες, το τυρί, τα μπισκότα, τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ροφήματα, που περιλαμβάνονται στη δυτική διατροφή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι τηγανητές πατάτες καταναλώνονταν από μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Οι άνθρωποι αυτοί έτρωγαν επίσης περισσότερο τυρί και μπισκότα και έπιναν λιγότερο 100% φυσικό χυμό σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν έπασχαν από τη νόσο.

Επίσης, οι πατάτες, τα ενεργειακά ροφήματα και η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών σχετίζονταν σε μεγάλο βαθμό με τη διάγνωση της νόσου, ενώ η κατανάλωση γάλακτος και ποπκόρν σχετιζόταν λιγότερο με ανάλογη διάγνωση.

«Παρόλο που τα τρόφιμα που σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζονται ως junk food σχετίζονται θετικά με τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, βρήκαμε ότι τα διατροφικά μοτίβα των ανθρώπων που νοσούν είναι αρκετά παρόμοια με αυτά όσων δεν νοσούν. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν τα αποτελέσματα της μελέτης αντικατοπτρίζουν μια ενδεχόμενη αλλαγή στη διατροφική πρόσληψη των πασχόντων από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου πολύ πριν τη διεξαγωγή της μελέτης», εξηγεί ο Δρ. Moon Han, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Για να κατανοηθεί πλήρως ο ρόλος της διατροφής στον κίνδυνο ανάπτυξης και επικράτησης των φλεγμονώδων νόσων του εντέρου, είναι σημαντικό να διερευνηθούν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, η επεξεργασία του φαγητού (π.χ. το τηγάνισμα) και τα ενδεχόμενα βιοενεργά συστατικά των τροφίμων που μπορούν να προκαλέσουν εντερική φλεγμονή και να αυξήσουν την ευαλωτότητα στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, καταλήγουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο PLOS One.

Διαβάστε επίσης:

Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου: Το φρούτο που μετριάζει τα συμπτώματα

«Ασθενές» φύλο οι γυναίκες στις παθήσεις του πεπτικού

Σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου: 5 προβλήματα υγείας που προκαλεί


Πηγή