Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Φούσκωμα: Οι τρεις λύσεις που προτείνουν οι ειδικοί

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από φούσκωμα μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, αλλά για κάποιους αποτελεί καθημερινό σύμπτωμα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών.

Οι αιτίες που προκαλούν φούσκωμα είναι πολλές, στην κορυφή όμως βρίσκονται η διατροφή και ειδικά τα πλούσια σε υδατάνθρακες τρόφιμα –όπως ψωμί και ζυμαρικά- και το άγχος.

Οι επιλογές που έχει κάποιος για την αντιμετώπιση του φουσκώματος είναι αρκετές, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς οι πιο αποτελεσματικές είναι οι εξής:

Ενεργός άνθρακας

Ο ενεργός άνθρακας μειώνει την απορρόφηση από το έντερο βλαβερών ουσιών, όπως τοξίνες, βαρέα μέταλλα και αλκαλοειδή, διευκολύνοντας την αποβολή τους από τον οργανισμό. Αυτές οι ουσίες ενοχοποιούνται για συμπτώματα όπως δυσπεψία και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Τα δισκία ενεργού άνθρακα μπορούν να ανακουφίσουν το φούσκωμα, πρέπει ωστόσο να γνωρίζετε ότι η ανακούφιση των συμπτωμάτων δεν λύνει το πρόβλημα, για το οποίο πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό.

pikra xorta

Πικρά φυλλώδη λαχανικά

Η κατανάλωση άφθονων πράσινων λαχανικών δεν ωφελεί μόνο την υγεία σας γενικά αλλά και το έντερό σας.
Ξεκινώντας το γεύμα σας με μια χούφτα πικρών λαχανικών, όπως τα πικρά ραδίκια, η ρόκα ή το ραντίτσιο, με λίγο παρθένο ελαιόλαδο και λεμόνι, διευκολύνετε την πέψη. Η κατανάλωση πράσινων λαχανικών βοηθά επίσης στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

selino

Σέλινο

Οι διατροφολόγοι συμφωνούν ότι το σέλινο είναι υπερτροφή, ειδικά αν το φούσκωμα οφείλεται σε κατακράτηση υγρών. Αποτελεί ιδανική τροφή για τις γυναίκες που νιώθουν φούσκωμα κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Απολαύστε το είτε σε μορφή χυμού είτε προσθέτοντας σέλινο στη σαλάτα και τα φαγητά. Το σέλινο αποτελεί ένα φυσικό διουρητικό που βοηθά τα νεφρά να αποβάλουν την περίσσεια υγρών από το σώμα.

Διαβάστε επίσης:

Όσπρια: Πώς να τα μεγειρέψετε για να αποφύγετε το φούσκωμα

Φούσκωμα στο στομάχι: 5 τρόποι για να το προλάβετε


Πηγή