Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Χορτοφαγική διατροφή: Η σοβαρή επίπτωση στους άνδρες

Η χορτοφαγία έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, με το ποσοστό των ανθρώπων που αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά, το κρέας και άλλα προϊόντα ζωικής προέλευσης να έχει αυξηθεί κατά 360% μέσα σε μια δεκαετία (2006-2016).

Αρκετοί διάσημοι, όπως ο Casey Affleck, η Beyonce και ο Jared leto ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή για λόγους που σχετίζονται με τη συνολική υγεία, την απώλεια βάρους και τη μακροζωία.

Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινιστεί ότι χορτοφαγία (vegetarian) και vegan διατροφή δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η διαφορά ενός vegan (αυστηρά ή oλικά χορτοφάγος) και ενός vegetarian (χορτοφάγος) είναι ότι ο vegan εξαλείφει από τη διατροφή του όλα τα ζωικά προϊόντα.

Αυτό σημαίνει ότι εξαλείφει από την διατροφή του ακόμα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ παράλληλα υιοθετεί έναν τόσο αυστηρά χορτοφαγικό τρόπο ζωής που δεν χρησιμοποιεί ζωικά προϊόντα ούτε στη ένδυσή του, απορρίπτοντας οτιδήποτε φτιάχνεται από μαλλί και μετάξι.

Οι χορτοφάγοι δεν τρώνε κρέας, ψάρι ή πουλερικά, αλλά συνηθίζουν να τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί, τα αυγά, το γάλα ή το γιαούρτι, οτιδήποτε δηλαδή μπορεί να γίνει από τα ζώα χωρίς να θανατωθούν.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ωστόσο, ότι ο αποκλεισμός του κρέατος από τη διατροφή των ανδρών, αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας των μαλλιών τους.

Το κρέας περιέχει ζωτικά θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την ανάπτυξη της τρίχας, όπως ο σίδηρος, με αποτέλεσμα όσοι δεν τρώνε κρέας να κινδυνεύουν από τριχόπτωση.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που προκαλούν τριχόπτωση στους άνδρες. Τέτοιοι είναι η κληρονομικότητα, δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση και το έκζεμα, παθήσεις του θυρεοειδούς, αλλά και διατροφικές ανεπάρκειες.

Η έλλειψη σιδήρου είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για την τριχόπτωση, αφού είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη των τριχών.

Τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας, το χοιρινό κρέας και τα πουλερικά είναι πλούσια σε σίδηρο. Άλλες πηγές σιδήρου είναι το σπανάκι, τα φασόλια και τα αποξηραμένα φρούτα.

Εκτιμάται ότι περίπου το 50% των ανδρών χάνουν κάποια μαλλιά από την ηλικία των 50 ετών και μετά, ενώ σε πολλούς η τριχόπτωση ξεκινά σε μικρότερη ηλικία.

Σχετική έρευνα (από την Asda Pharmacy) έδειξε ότι το 38% των ατόμων κάτω των 35 ετών βίωσε συμπτώματα κατάθλιψης λόγω της απώλειας μαλλιών, ενώ το 26% παραδέχθηκε ότι έγιναν πιο επιρρεπείς σε καταχρήσεις.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, οι άνδρες πρέπει να λαμβάνουν 8,7mg σιδήρου την ημέρα.

Πηγή: express.co.uk

Διαβάστε επίσης:

Γιατί και ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνουν οι χορτοφάγοι

Χορτοφαγική διατροφή: Είναι ασφαλής για τα παιδιά;


Πηγή