Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Ύπνος: Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάστε το βράδυ για να παραμείνετε υγιείς

Οι άνθρωποι των οποίων ο ύπνος διαρκεί λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο πολλαπλών προβλημάτων υγείας καθώς μεγαλώνουν, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Πιο αναλυτικά, μια μεγάλη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη παρέχει στοιχεία που δείχνουν ότι άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω που κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν πολλαπλές χρόνιες ασθένειες καθώς μεγαλώνουν σε σύγκριση με συνομηλίκούς τους που ξεκουράζονται περισσότερο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Medicine, εξέτασε μια ομάδα σχεδόν 8.000 δημοσίων υπαλλήλων στο Ηνωμένο Βασίλειο που δεν έπασχαν από κάποια χρόνια ασθένεια στην ηλικία των 50 ετών. Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν πόσο κοιμήθηκαν κατά τη διάρκεια των κλινικών εξετάσεων, τις οποίες πραγματοποιούσαν κάθε τέσσερα με πέντε χρόνια σε διάστημα 25 ετών.

Για τους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν τον ύπνο τους στην ηλικία των 50 ετών, όσοι κοιμούνταν πέντε ώρες ή λιγότερο τη νύχτα αντιμετώπιζαν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν πολλαπλές χρόνιες ασθένειες με την πάροδο του χρόνου, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν τουλάχιστον επτά ώρες τη νύχτα. Για τους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν τον ύπνο τους στην ηλικία των 60 ετών, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 32% και στους 70 ετών ήταν 40% μεγαλύτερος.

Από ποιες ασθένειες κινδυνεύουν οι 50άρηδες που δεν κάνουν επαρκή ύπνο

Οι ασθένειες για τις οποίες υπήρχε μεγαλύτερος κίνδυνος περιελάμβαναν διαβήτη, καρκίνο, στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χρόνια νεφρική νόσο, ηπατική νόσο, κατάθλιψη, άνοια, ψυχικές διαταραχές, νόσο Πάρκινσον και αρθρίτιδα.

Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι οι ενήλικες που δεν κοιμούνται αρκετά -περίπου επτά με οκτώ ώρες κάθε νύχτα- έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες που περιλαμβάνουν επίσης παχυσαρκία και υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αντίθεση με άλλες μελέτες, αυτή δεν διαπίστωσε ότι όσοι κοιμούνταν περισσότερες από εννέα ώρες είχαν προβλήματα υγείας, αλλά υπήρχαν λίγα άτομα στη μελέτη που κοιμόντουσαν τόσο και αυτό μπορεί να είχε αντίκτυπο στα αποτελέσματα.

«Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν την προώθηση της καλής υγείας του ύπνου τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή πρόληψη, στοχεύοντας συμπεριφορικές και περιβαλλοντικές συνθήκες που επηρεάζουν τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου», κατέληξε η μελέτη.


Πηγή