Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Ύφεση & αυξημένοι ρόλοι προκαλούν κρίσεις πανικού, φοβίες & υπερκόπωση στις γυναίκες

Κρίσεις πανικού, υπερκόπωση και φοβίες αποτελούν το σύγχρονο «Γολγοθά» της γυναίκας, που αποτελεί το κύριο «θύμα» στη σημερινή εποχή της κρίσης, της οικονομικής ανέχειας και των πολλαπλών προβλημάτων που ταλαιπωρούν τα τελευταία χρόνια τα ελληνικά νοικοκυριά.

«Έχουν δυστυχώς αυξηθεί τα περιστατικά κατάρρευσης πολλών γυναικών, στις οποίες παρουσιάζεται συχνά αδυναμία ακόμα και να σηκωθούν από το κρεβάτι τους», υπογραμμίζει η Δρ. Αγγελική Πετροπούλου, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια, MD Πανεπιστημίου Αθηνών, «με το φαινόμενο να παρουσιάζεται κυρίως σε εργαζόμενες με οποιαδήποτε μορφή εργασίας, οι οποίες δεν μπορούν πλέον να αναζητήσουν κανενός είδους ικανοποίηση και ασφάλεια είτε στον εργασιακό τους χώρο, είτε ακόμα και στο οικογενειακό τους περιβάλλον με την εναλλαγή και τη διαφοροποίηση των παραδοσιακών ρόλων άνδρα-γυναίκας».

Ο φόβος απόλυσης, η ενδεχόμενα απλήρωτη για μήνες εργασία αλλά και ο φόβος διατάραξης μιας ίσως «επίπλαστης» οικογενειακής ηρεμίας, σε συνδυασμό με τα πολλαπλά καθήκοντα που δημιουργεί η μητρότητα και οι υπόλοιποι κοινωνικά επιβεβλημένοι ρόλοι της, επιβαρύνουν τη σύγχρονη γυναίκα και πολλές φορές την οδηγούν σε τραγικά αδιέξοδα, με πιθανές δυσάρεστες επιπτώσεις στην ψυχική και τη σωματική της υγεία.

«Η γυναίκα σήμερα δίνει συναισθηματικά γη και ύδωρ προσπαθώντας να φτάσει προσδοκίες που είναι δύσκολο να προσεγγιστούν, με αποτέλεσμα αυτό να επηρεάζει τη διάθεσή της και να της δημιουργεί την αίσθηση του «μάταιου» και «απλησίαστου», συμπληρώνει η Δρ. Πετροπούλου, εστιάζοντας τις θεραπευτικές της προσεγγίσεις κυρίως στην τεχνική επανασύνδεσης με τον εαυτό μας χωρίς αυτός να κρίνεται και χωρίς να αναπτύσσει ανεδαφικές προσδοκίες.

Διαβάστε ακόμη:

Τρεις γρήγορες τεχνικές για να αντιμετωπίσετε το αίσθημα του πανικού

Το άγχος μιας νέας κοπέλας μέσα από 8 συγκλονιστικές φωτογραφίες

Έμφραγμα vs κρίση πανικού: Ποιες είναι οι διαφορές

Η Ελλάδα γερνά επικίνδυνα: Μετά την οικονομική κρίση, κρίση και στο δημογραφικό

 


Πηγή