Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024

Ώρες ύπνου στη μέση ηλικία: Πώς σχετίζονται με την άνοια

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη διάρκεια του ύπνου και στην πιθανότητα άνοιας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα Ευρωπαίων επιστημόνων, οι μεσήλικες άνθρωποι που κοιμούνται τακτικά λιγότερες από έξι ώρες το βράδυ, κινδυνεύουν περισσότερο να διαγνωσθούν με άνοια στην τρίτη ηλικία.

Οι ερευνητές από Γαλλία, Βρετανία, Ολλανδία και Φινλανδία, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Σεβερίν Σαμπιά του Πανεπιστημίου του Παρισιού και του γαλλικού ιατρικού Ινστιτούτου Inserm, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 8.000 άτομα σε βάθος 25ετίας.

Η έρευνα δείχνει μεγαλύτερο κίνδυνο διάγνωσης άνοιας για τους ανθρώπους 50 έως 60 ετών που συνήθως δεν κοιμούνται περισσότερες από έξι ώρες. Ο κίνδυνος άνοιας είναι κατά 30% αυξημένος για τα άτομα 50 έως 70 ετών που δεν κοιμούνται πολύ, άσχετα με άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνους για άνοια (π.χ. καρδιομεταβολικούς ή ψυχικούς).

Σχεδόν δέκα εκατομμύρια νέα περιστατικά άνοιας διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο παγκοσμίως. Ένα κοινό σύμπτωμα είναι οι διαταραχές του ύπνου και, όπως δείχνει και η νέα έρευνα, συχνά τα προβλήματα έχουν προηγηθεί επί αρκετά χρόνια. Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι ο ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία του εγκεφάλου στη μέση ηλικία. Υπό διερεύνηση βρίσκεται το κατά πόσο η βελτίωση του ύπνου μπορεί να βάλει «φρένο» στην άνοια.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Communications.

Διαβάστε επίσης:

Ώρες ύπνου και γνωστική εξασθένιση: Πώς συνδέονται

Τι προκαλεί στην ψυχική υγεία μόλις μία νύχτα κακού ύπνου (έρευνα)

Ύπνος: Η διάρκεια που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού


Πηγή