Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024
Αυξημένος ο κίνδυνος άνοιας στους υπερτασικούς

Αυξημένος ο κίνδυνος άνοιας στους υπερτασικούς

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ιδίως στη μέση ηλικία, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο στην άνοια, προειδοποιεί η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση.

Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άνοια παγκοσμίως και για τους περισσότερους η αιτία είναι η νόσος Αλτσχάιμερ. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2050, καθώς ο πληθυσμός του πλανήτη γερνάει και η νόσος μένει ανίατη.

Η υπέρταση, μεταξύ άλλων, προκαλεί βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου. «Οι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση τείνουν εκδηλώνουν συχνότερα άνοια» δήλωσε ο καθηγητής νευρολογίας Κονσταντίνο Ιαντέκολα του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, εκ μέρους της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό Hypertension και η οποία βασίστηκε στην αξιολόγηση των έως τώρα μελετών.

bigstock 137787401

Ο Ιαντέκολα διευκρίνισε πάντως πως δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ότι ο έλεγχος της υπέρτασης με φάρμακα όντως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Οι έως τώρα μελέτες ήταν μικρής κλίμακας και δεν εξέτασαν άμεσα την επίδραση της υπέρτασης στην άνοια, απλώς κατά πόσο υπάρχει κάποια συσχέτιση ανάμεσά τους.

Γι’ αυτό, σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες, χρειάζεται μια μεγάλη και μακρόχρονη τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη με ψευδοφάρμακο (placebo) κλινική δοκιμή, ώστε να δώσει μια οριστική απάντηση στο ζήτημα. Να σημειωθεί ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη SPRINT-MIND που θα δώσει τα πρώτα αποτελέσματά της το 2017.

Ένα πρόβλημα είναι ότι συχνά υπάρχει μια χρονική υστέρηση αρκετών ετών ανάμεσα στη διάγνωση της υπέρτασης και στην εμφάνιση της άνοιας.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr