Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Αλκοόλ: Για ποια μορφή καρκίνου μειώνει τον κίνδυνο

Αλκοόλ: Για ποια μορφή καρκίνου μειώνει τον κίνδυνο

Η κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με την εκδήλωση αρκετών μορφών καρκίνου, όπως του ήπατος, του οισοφάγου, του μαστού κλπ.

Σύμφωνα ωστόσο με ανάλυση εννέα ερευνών στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 15.100 άτομα από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Σουηδία και την Ιταλία, τα άτομα που έπιναν αλκοόλ είχαν περίπου 27% λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του λεμφικού συστήματος.

Η ερευνητική ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ με επικεφαλής την Δρ Λιντσέι Μόρτον μελέτησε 6.500 ασθενείς με μη-Hodgkin λέμφωμα και 8.600 υγιή άτομα και διαπίστωσε ότι το οικογενειακό ιστορικό μη-Hodgkin λεμφώματος, η ηλικία, το φύλο και το ιστορικό καπνίσματος δεν άλλαζαν την επίδραση του αλκοόλ στην ασθένεια.

bigstock Cancer Fight 60391574

Επίσης το αλκοόλ είχε μεγάλη επίδραση στον λέμφωμα Burkitt, με τον κίνδυνο να μειώνεται στο μισό για του πότες, συγκριτικά με εκείνους που δεν έπιναν.

Από παλαιότερες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στα σταφύλια μειώνουν τον κίνδυνο μη-Hodgkin λεμφώματος ειδικά σε όσους πίνουν κόκκινο κρασί. Από την παρούσα μελέτη πάντως, δεν διαπιστώθηκαν διαφορές μεταξύ λευκού και κόκκινου κρασιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μη-Hodgkin λέμφωμα περιλαμβάνει καρκίνους των λεμφαδένων, του σπλήνα και άλλων οργάνων του λεμφικού συστήματος. Υπάρχουν 20 διαφορετικοί τύποι μη-Hodgkin λεμφώματος, οι οποίοι προσβάλλουν συνήθως άτομα άνω των 50 ετών, μεταμοσχευμένους ασθενείς και άτομα σε ανοσοκαταστολή.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr