Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που «διώχνουν» την άνοια

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που «διώχνουν» την άνοια

Η πρόληψη θα μπορούσε να σώσει 80.000 ανθρώπους κάθε χρόνο

Με μερικές πολύ απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής των ανθρώπων, θα μπορούσαν να σωθούν έως και 80.000 άνθρωποι από την εμφάνιση άνοιας κάθε χρόνο.

Αυτό υποστηρίζει μια νέα μεγάλη έρευνα, σύμφωνα με την οποία όσο πιο νωρίς υιοθετήσει κανείς αυτές τις αλλαγές στη ζωή του, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών στον εγκέφαλο καθώς γερνά.

Η έρευνα μελέτησε τις ευεργετικές επιδράσεις στη ζωή 1.200 ανδρών και γυναικών ηλικίας 60-70 ετών από μερικές πολύ απλές αλλά πολύ σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Τα συμπεράσματα της έρευνας –όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline- θα παρουσιαστούν στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την Καινοτομία και την Υγεία (World Innovation Summit for Health) που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Φλεβάρη στη Ντόχα.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να αλλάξουν όσο πιο έγκαιρα μπορούν τον τρόπο διατροφής τους και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, καθώς επίσης να ασκούν και τον εγκέφαλό τους λύνοντας σταυρόλεξα και άλλες πνευματικές ασκήσεις.

Οι πέντε αλλαγές που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας:

1. Τακτική άσκηση: Τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα από μισή έως μία ώρα.

2. Διακοπή του καπνίσματος: Ερευνητές υποστηρίζουν ότι αν ένας καπνιστής κόψει το τσιγάρο στην ηλικία των 40 ετών, μπορεί να κερδίσει δέκα χρόνια ζωής.

3. Επίτευξη υγιούς σωματικού βάρους: Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) σε «υγιή» επίπεδα (18,5-24,99). Ο ΔΜΣ υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος με το τετράγωνο του ύψους.

4. Μεσογειακή διατροφή: Υιοθέτηση διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, ψάρια, καλά λιπαρά, δημητριακά ολικής άλεσης, ελαιόλαδο και χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

5. Χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ:
Έως 2 ποτήρια την ημέρα για τους άντρες και λιγότερη ποσότητα για τις γυναίκες.

Πηγή: newsbeast.gr