Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024
Αλτρουιστής δε γίνεσαι, γεννιέσαι

Αλτρουιστής δε γίνεσαι, γεννιέσαι

Επιστήμονες «διάβασαν» τα συναισθήματα ανιδιοτελών ανθρώπων

Ερευνητές από τις ΗΠΑ ανακάλυψαν, ότι η επιλογή του να είναι κανείς αλτρουιστής ή όχι δεν είναι μια συνειδητή επιλογή… αλλά ότι οι άνθρωποι γεννιούνται έτσι!

Μια ομάδα ερευνητών από το Georgetown College υποστηρίζει, ότι οι αλτρουιστές έχουν διαφορετική δομή εγκεφάλου, σε σχέση με τους εγωιστές.

Πιο συγκεκριμένα, το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται περισσότερο με τα συναισθήματα είναι μεγαλύτερο στους ανιδιοτελείς ανθρώπους, κάτι που τους βοηθά να αναγνωρίζουν τις ανάγκες των άλλων με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Οι επιστήμονες εμπνεύστηκαν το θέμα της έρευνάς τους από ένα δωρητή νεφρών, ονόματι Harold Mintz, ο οποίος δώρισε το όργανό του σε έναν εντελώς άγνωστο, χωρίς ανταμοιβή, πριν από μια δεκαετία, αναφέρει η Daily Mail σε δημοσίευμά της.

Αυτό ήταν, σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Abigail Marsh «μια ασυνήθιστη πράξη, αξιοσημείωτης ευγένειας».

Η έρευνα αποκαλύπτει, ότι αυτό που έπαιξε ρόλο στην απόφαση του κ. Mintz ήταν η δομή του εγκεφάλου του.

Για να εξετάσει τη θεωρία της, η καθηγήτρια Marsh, μελέτησε τις μαγνητικές τομογραφίες 19 δωρητών νεφρών.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τη νευρική δραστηριότητα των δωρητών, καθώς επίσης και άλλων 20 ανθρώπων, οι οποίοι δεν είχαν δωρίσει ποτέ κάποιο όργανό τους.

«Τα αποτελέσματα των μαγνητικών τομογραφιών, αλλά και των τεστ συμπεριφοράς δείχνουν, ότι οι δωρητές έχουν δομικές και λειτουργικές διαφορές στον εγκέφαλό τους, οι οποίες μπορεί να τους κάνουν πιο ευαίσθητους, κατά μέσο όρο, στα προβλήματα των άλλων» εξήγησε η ίδια.

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr