Παρασκευή , 2 Μάιος 2025

Bαριατρικός χειρουργός: «Οι Ιταλοί δεν παχαίνουν τρώγοντας μακαρόνια, γιατί τα μαγειρεύουν με αυτόν τον τρόπο»

Αν αγαπάτε τα μακαρόνια, αυτή η ανακάλυψη θα σας εκπλήξει: ο τρόπος που μαγειρεύονται τα ζυμαρικά μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία σας.

Σύμφωνα με τον βαριατρικό χειρουργό Λεονάρντο Ρεγιόν, οι Ιταλοί καταφέρνουν να διατηρούν τη γραμμή τους παρότι καταναλώνουν ζυμαρικά σε καθημερινή βάση, επειδή ξέρουν ακριβώς πώς να τα μαγειρεύουν. Κι αυτό δεν είναι απλώς αποτέλεσμα γαστρονομικής παράδοσης — η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει τα οφέλη του σωστού τρόπου παρασκευής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Al dente ή καλά βρασμένα: τι είναι πιο υγιεινό;

Ο Ρεγιόν εξηγεί ότι υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι μαγειρέματος των ζυμαρικών:

  • al dente, δηλαδή «στο δόντι», όταν παραμένουν ελαφρώς σφιχτά και
  • πλήρως βρασμένα, όπου είναι μαλακά και εύκολα μασήσιμα.

Το al dente θεωρείται η πιο υγιεινή επιλογή, καθώς σ’ αυτή τη μορφή το άμυλο των ζυμαρικών δεν απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό. Αντίθετα, μετατρέπεται μερικώς σε φυτική ίνα. Αντιθέτως, τα πλήρως βρασμένα ζυμαρικά απελευθερώνουν περισσότερο άμυλο, αυξάνοντας τον γλυκαιμικό δείκτη του γεύματος και κατά συνέπεια τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Τα οφέλη των ζυμαρικών al dente

Το να καταναλώνει κανείς ζυμαρικά al dente προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

  • Χαμηλότερος γλυκαιμικός δείκτης: Το σώμα απορροφά πιο αργά τα σάκχαρα, γεγονός που βοηθά στον έλεγχο της γλυκόζης και μειώνει τις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα.
  • Μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού: Επειδή η πέψη γίνεται πιο αργά, η πείνα καθυστερεί να εμφανιστεί, γεγονός που μειώνει την υπερκατανάλωση φαγητού.
  • Βελτιωμένη πέψη: Η σφιχτή υφή των ζυμαρικών al dente απαιτεί καλύτερη μάσηση, κάτι που ενεργοποιεί τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
  • Έλεγχος βάρους: Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω συμβάλλει στον περιορισμό της όρεξης και στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους.

Αυτοί οι παράγοντες, σύμφωνα με τον Rejón, εξηγούν γιατί οι Ιταλοί, αν και καταναλώνουν τακτικά μακαρόνια, σπάνια αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας που συνδέονται με αυτό το τρόφιμο.

Η ισορροπία βρίσκεται στη σωστή μαγειρική

Η παράδοση της ιταλικής κουζίνας βασίζεται όχι μόνο στη γεύση, αλλά και στην ισορροπία. Το πώς μαγειρεύουμε, πόσο μαγειρεύουμε και με τι συνοδεύουμε τα ζυμαρικά μπορεί να κάνει τη διαφορά. Όταν τα ζυμαρικά καταναλώνονται σωστά μαγειρεμένα, με μέτρο και στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορούν να είναι μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής — και όχι απλώς μια «ένοχη απόλαυση».


Πηγή

Ελέγξτε επίσης

Γιατί είναι καλό το τσάι χαμομηλιού; -Τα οφέλη του και πώς να το φτιάξετε

Το χαμομήλι είναι ένα βότανο που μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως με τη …

Daily-News.GR