Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Χρόνια αϋπνία: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης

Χρόνια αϋπνία: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης

Η αϋπνία αποτελεί μια συνηθισμένη κατάσταση στον σύγχρονο κόσμο. Εκτιμάται ότι περίπου το 30% των ενηλίκων παραπονούνται συχνά για συμπτώματα αϋπνίας.

Η χρόνια αϋπνία όμως είναι ασθένεια με πολλές επιπλοκές στην υγεία, καθώς επηρεάζει το βιολογικό ρολόι και την κανονικότητα που έχει ανάγκη ο ανθρώπινος οργανισμός για να λειτουργήσει σωστά.

Τα αίτια της χρόνιας αϋπνίας είναι δύσκολο να αξιολογηθούν.

Οι συνέπειες όμως είναι σημαντικές:

-Αύξηση του κινδύνου εμφάνισης άγχους
-Κατάθλιψη
-Υπέρταση
-Διαβήτης
-Ατυχήματα
-Μειωμένη παραγωγικότητα


Η καλύτερη θεραπεία

Πέρα από τα βοηθήματα που κυκλοφορούν στην αγορά αλλά και τις διάφορες μη φαρμακευτικές μεθόδους που επιστρατεύονται για την επίλυση του προβλήματος, οι ειδικοί επιμένουν ότι στην αντιμετώπιση της αϋπνίας διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο ο τρόπος με τον οποίο αυτή αντιμετωπίζεται από τον πάσχοντα.

Σε μία κλινική μελέτη συγκρίθηκε η αποτελεσματικότητα της γνωσιακής θεραπείας της συμπεριφοράς με συγκεκριμένη δραστική ουσία σε ασθενείς μεγαλύτερους των 55 ετών. Όπως διαπιστώθηκε η πρώτη μέθοδος κατέληξε σε περισσότερες βελτιώσεις του ύπνου με μεγαλύτερη διάρκεια.

Μεγάλη και συστηματική αξιολόγηση του συγκεκριμένου τύπου ψυχοθεραπείας δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine. Η μελέτη καταφέρνει να δείξει πόση ανακούφιση μπορεί να φέρει η συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση.

Συνδυάζοντας τα δεδομένα από 20 κλινικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 1.000 ασθενείς με χρόνια αϋπνία, οι συντάκτες της μελέτης υπολόγισαν τη βελτίωση της κατάστασης που επήλθε μετά την ψυχοθεραπεία συγκριτικά με αυτή που επήλθε χωρίς ο άρρωστος να υποβληθεί σε οποιαδήποτε θεραπεία.

Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία κοιμόντουσαν 20 λεπτά ταχύτερα και παρέμεναν ξύπνιοι την νύχτα κατά μισή ώρα λιγότερο από τους υπολοίπους που δεν είχαν υποβληθεί σε θεραπεία. Επίσης, η συνολική ώρα που περνούσαν κοιμώμενοι όταν έπεφταν στο κρεβάτι αυξήθηκε κατά 10%. Τα αποτελέσματα της ψυχοθεραπείας ήταν παρόμοια ή και καλύτερα από αυτά των διαφόρων υπνωτικών, ενώ είχαν και μεγαλύτερη διάρκεια.

 

 

Πηγή: onmed.gr