Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Δεν κλείνουν τα σύνορα λόγω Έμπολα

Δεν κλείνουν τα σύνορα λόγω Έμπολα

Το Μαλί δεν θα «απομονωθεί» από τη γειτονική Γουινέα εξαιτίας του περιστατικού με το δίχρονο κορίτσι που μολύνθηκε από τον ιό

Το Μαλί δεν θα κλείσει τα σύνορά του με τη γειτονική Γουινέα λόγω του περιστατικού με το δίχρονο κορίτσι που είχε μολυνθεί με Έμπολα, μεταφέρθηκε μέσω της μεθορίου από την γιαγιά του και στη συνέχεια πέθανε στο Μαλί, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κέιτα.

Το κορίτσι ταξίδεψε εκατοντάδες χιλιόμετρα στην επικράτεια του Μαλί–έκανε και στάση στην πρωτεύουσά του το Μπαμακό–με δημόσια μέσα μεταφοράς κι ενδεχομένως εξέθεσε κι άλλους ανθρώπους στον ιό, προτού πεθάνει την Παρασκευή στην πόλη Καγιές στα δυτικά της χώρας.

Ο Κέιτα δήλωσε ψύχραιμος και είπε ότι η διαδρομή που έκανε το νήπιο και οι άνθρωποι με τους οποίους ενδεχομένως να ήρθε σε επαφή έχουν εντοπιστεί.

Διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας υποστηρίζουν ότι το νήπιο φαίνεται να είχε εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα προτού ταξιδέψει επί τέσσερις μέρες και τελικά διαγνωστεί με τον ιό στις 23 Οκτωβρίου. Ο Έμπολα γίνεται μεταδοτικός από τη στιγμή που θα εμφανίσει συμπτώματα ο πάσχων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας του Μαλί ανακοίνωσε ότι 50 άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με το νήπιο έχουν εντοπιστεί και τεθεί σε απομόνωση. Ωστόσο, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι οι αρχές εκτιμούν πως τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχουν έρθει σε επαφή με το κορίτσι.

Την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορά της με το Μαλί ανακοίνωσε η Μαυριτανία.
Στο μεταξύ, μία νοσηλεύτρια η οποία χθες Παρασκευή αφήχθη από χώρα της Δυτικής Αφρικής στο διεθνές αεροδρόμιο Newark Liberty του Νιού Τζέρσι των ΗΠΑ και στη συνέχεια τέθηκε σε απομόνωση γιατί εμφάνισε πυρετό, δεν έχει μολυνθεί με τον ιό, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr