Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Δεν θα πιστεύετε πόσο γερνούν τον εγκέφαλο τα περιττά κιλά

Δεν θα πιστεύετε πόσο γερνούν τον εγκέφαλο τα περιττά κιλά

Ο εγκέφαλος των υπέρβαρων μεσηλίκων είναι πιο γερασμένος από τον εγκέφαλο των συνομηλίκων τους με κανονικό βάρος, δείχνει μια νέα βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neurobiology of Aging.

Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε στους υπέρβαρους απώλεια της λευκής ουσίας (µυελώδες σώµα), η οποία διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου.

Η σταδιακή απώλεια λευκής ουσίας αποτελεί φυσιολογική έκβαση της διαδικασίας της γήρανσης, ωστόσο τα περιττά κιλά φαίνεται να επιταχύνουν σημαντικά τη διαδικασία αυτή, αφού ο εγκέφαλος ενός υπέρβαρου ανθρώπου μπορεί να είναι έως και 10 χρόνια πιο γερασμένος σε σύγκριση με τον εγκέφαλο ενός ανθρώπου με φυσιολογικό βάρος.

Ένας υπέρβαρος 50άρης, για παράδειγμα, είχε τα ίδια επίπεδα λευκής ουσίας στον εγκέφαλό του με έναν αδύνατο 60άρη.

Αν και στη μελέτη δεν καταγράφεται συσχέτιση ανάμεσα στο υπερβολικό βάρος και την απώλεια των γνωστικών δεξιοτήτων, οι ερευνητές εκφράζουν ανησυχίες ότι η παχυσαρκία ενδεχομένως εμπλέκεται σε εκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου όπως το Αλτσχάιμερ.

bigstock 126998828

Προκειμένου να εξετάσουν τις διαφορές στον εγκέφαλο ανάλογα με το βάρος, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ πραγματοποίησαν μαγνητικές απεικονίσεις σε 473 άτομα ηλικίας 20 έως 87 ετών. Όταν τα αποτελέσματα της εξέτασης κατηγοριοποιήθηκαν με βάση τον Δείκτη Μάζας Σώματος (φυσιολογικός – υπερβολικό βάρος – παχυσαρκία), παρατηρήθηκαν οι προαναφερθείσες διαφορές σε επίπεδο λευκής ουσίας.

Να σημειωθεί ότι οι διαφορές ήταν αξιοσημείωτες μόνο στους μεσήλικες, γεγονός που πιθανώς υποδεικνύει ότι ο εγκέφαλος είναι μάλλον πιο ευαίσθητος σε βλάβες που σχετίζονται με το βάρος μόνο σε αυτό το στάδιο της ζωής.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr