Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Διατροφή για την… εκπαίδευση του εγκεφάλου

Διατροφή για την… εκπαίδευση του εγκεφάλου

Το μυαλό μπορεί να πει «όχι» στο πρόχειρο φαγητό, αναφέρει έρευνα

Μπορεί, τελικά, να είναι δυνατό να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας να προτιμά τις υγιεινές τροφές με χαμηλή θερμιδική αξία από τις ανθυγιεινές, ισχυρίζονται αμερικανοί ερευνητές. Συγκεκριμένα πιστεύουν ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα διατροφής, το οποίο να αντιστρέψει την εθιστική δράση, που έχει το πρόχειρο φαγητό, αυξάνοντας παράλληλα την ικανοποίηση που παίρνουμε από το υγιεινό.

«Δεν ξεκινάμε τη ζωή μας, λατρεύοντας τις τηγανιτές πατάτες και μισώντας τα λαχανικά. Αυτή η προτίμηση αναπτύσσεται με τον καιρό ως απάντηση του εγκεφάλου στη συχνή κατανάλωση τέτοιων τροφών», λέει η συγγραφέας και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Tufts, Susan Roberts.

Οι ερευνητές μελέτησαν 13 υπέρβαρους και παχύσαρκους άνδρες και γυναίκες, από τους οποίους οι οκτώ συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους και οι πέντε αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου και δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα. Και οι δύο ομάδες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος μιας περιόδου έξι μηνών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα απώλειας βάρους υπήρξαν αλλαγές σε περιοχές του κέντρου ανταμοιβής του εγκεφάλου, οι οποίες σχετίζονται με τη μάθηση και τον εθισμό. Για την ακρίβεια, μετά από τους έξι μήνες, οι συγκεκριμένες περιοχές παρουσίαζαν αυξημένη ευαισθησία στα υγιεινά τρόφιμα με χαμηλές θερμίδες.

Το διαιτολόγιο, που ακολούθησαν οι συμμετέχοντες, αποτελούνταν από ελεγχόμενες μερίδες με πιάτα συγκεκριμένου διαιτητικού προφίλ, που συνδύαζε υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ινών με υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη. Επίσης, οι συμμετέχοντες έπαιρναν μέρος σε ομάδες υποστήριξης και σε εκπαιδευτικές συνεδρίες.

Οι ειδικοί υποθέτουν ότι πολλοί είναι οι παράγοντες στους οποίους οφείλεται η επιτυχία του προγράμματος, όπως π.χ. η υποστηρικτική βοήθεια και τα πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, τρόφιμα.

Πηγή: Vita.gr

 

Αφήστε μια απάντηση