Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Επτά λάθη που κάνουμε στο μπάνιο μας

Επτά λάθη που κάνουμε στο μπάνιο μας

Μέχρι τώρα, το πιθανότερο είναι να έχετε βάλει στον αυτόματο πιλότο οτιδήποτε αφορά την ρουτίνα του μπάνιου σας. Πόσο βαθιά είναι όμως ριζωμένες μερικές συνήθειες; Είστε διατεθειμένοι να τις αλλάξετε; Αν όχι, τουλάχιστον βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε τα παρακάτω λάθη που επιβαρύνουν την υγιεινή του χώρου στο μπάνιο σας.

Κρατάτε την οδοντόβουρτσα στο ντουλαπάκι του μπάνιου

Μπορεί να νομίζετε ότι είναι ένας έξυπνος τρόπος να κρατάτε τα βακτήρια μακριά από την οδοντόβουρτσα σας. Είναι όμως μια απερίσκεπτη κίνηση. Παγιδεύοντας σε ένα ντουλάπι ή δοχείο την οδοντόβουρτσά σας  και μη επιτρέποντας της να στεγνώσει, δημιουργείτε ένα φιλικό περιβάλλον για τα βακτηρίδια.

Η Αμερικάνικη Οδοντιατρική Ομοσπονδία συνιστά  την αποθήκευση της οδοντόβουρτσας σε όρθια θέση για να μετριαστεί ο κίνδυνος μόλυνσης. Και φυσικά μην ξεχνάτε να κλείνετε το καπάκι της τουαλέτας!

Αφήνετε το μακιγιάζ, τα πινέλα και τις βούρτσες σας στον πάγκο

Οτιδήποτε προορίζεται για το πρόσωπο πρέπει να φυλάσσεται μακριά από μικρόβια. Σε περίπτωση επίσης που κρατάτε το μακιγιάζ σας στο μπάνιο, η υγρασία του χώρου αλλοιώνει την ποιότητά τους και τα κάνει ακόμη πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη μικροβίων. Κρατήστε λοιπόν όλα τα προϊόντα ομορφιάς σε συρτάρια ή κουτιά και τα παλιά σας πινέλα αντικαταστήστε τα με καινούργια και καθαρά.

Χρησιμοποιείτε το ίδιο σφουγγάρι για πολύ καιρό

Τα βακτήρια λατρεύουν να φωλιάζουν στο αγαπημένο μας σφουγγάρι για το μπάνιο! Το να το χρησιμοποιείτε πολλές φορές (όπως και την πετσέτα), όσο καλά και αν το ξεπλένετε, δεν εγγυάται ότι θα είναι καθαρό. Φροντίστε να το αλλάζετε συχνά (περίπου κάθε τρεις με τέσσερις εβδομάδες.)

Αφήνετε τις πετσέτες να στεγνώσουν στο μπάνιο

Το να πλένετε τις πετσέτες του μπάνιου μετά από κάθε τρεις χρήσεις είναι ένας καλός εμπειρικός κανόνας, μόνο όμως αν τις κρεμάτε έξω ή τις αφήνετε να στεγνώσουν σε ξηρό περιβάλλον. Αυτό επειδή αν τις κρεμάσετε σε άγκιστρα του μπάνιου, η υγρασία παραμένει παγιδευμένη στις πτυχώσεις της πετσέτας και οδηγεί στην ανάπτυξη βακτηρίων.

Δεν ανοίγετε ποτέ το παράθυρο ή τον ανεμιστήρα

Αν δεν το έχετε καταλάβει ακόμα, η υγρασία δημιουργεί πολλά προβλήματα στο μπάνιο. Φροντίστε λοιπόν να ανοίγετε το παράθυρο του μπάνιου ή τον ανεμιστήρα ώστε να αεριστεί ο χώρος για τουλάχιστον 15 – 20 λεπτά.

Δεν καθαρίζετε ποτέ τις κουρτίνες του μπάνιου

Η κουρτίνα του μπάνιου επειδή συνήθως αγγίζει το πάτωμα αποτελεί εστία μικροβίων από την υγρασία του μπάνιου. Αν είναι υφασμάτινη μπορείτε πολύ εύκολα να την πλύνετε στο πλυντήριο. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να την ανακυκλώνετε κάθε 3 με  4 εβδομάδες.

Χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο στο μπάνιο

Αν συνηθίζετε να παίζετε Candy Crush ή να χαζεύετε στο Instagram όση ώρα …κάθεστε στην τουαλέτα για την φυσική σας ανάγκη, σκεφτείτε το εξής:  Οτιδήποτε παίρνετε μαζί σας στην τουαλέτα μολύνεται από τα μικρόβια που εντοπίζονται στα κόπρανα. Ακόμα κι αν πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας κάθε φορά που πάτε στην τουαλέτα, υποθέτουμε ότι δεν κάνετε το ίδιο και με το κινητό σας τηλέφωνο  … το οποίο ακουμπάτε στο πρόσωπό σας όταν σας παίρνει η μαμά σας τηλέφωνο! Χμμ, μήπως να το ξανασκεφτείτε;