Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Εργασιακό στρες: Οι επιπτώσεις στην αρτηριακή πίεση

Εργασιακό στρες: Οι επιπτώσεις στην αρτηριακή πίεση

Πολλοί εργαζόμενοι που βιώνουν εργασιακό στρες λόγω της αγένειας ή των αδικιών που υφίστανται, κινδυνεύουν να εμφανίσουν κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα ή να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

Αυτό επισημαίνουν Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι μελέτησαν σε πρόσφατη έρευνα την επιρροή της συμπεριφοράς των ατόμων που προΐστανται των εργαζομένων και κατά πόσο αυτή ευθύνεται για την αυξημένη νοσηρότητα από καρδιαγγειακά και κατ’ επέκταση για τα μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας.

AdTech Ad

Οι ειδικοί εξέτασαν την επιρροή της συμπεριφοράς των προϊσταμένων σε 28 εργαζόμενες. Οι ηλικίες των συμμετεχόντων κυμαίνονταν από 18-45 ετών και εργάζονταν στην παροχή βοήθειας στον τομέα υγείας.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια για το πώς βιώνουν την προσωπικότητα του προϊσταμένου τους και τη σχέση τους μαζί του. Δηλαδή αν ένιωθαν ότι είναι ευγενικός, δίκαιος, συνεργάσιμος κ.λπ. Επιπλέον, οι ειδικοί παρακολούθησαν για 3 ημέρες αυτές τις γυναίκες την ώρα της εργασίας τους, ενώ ταυτόχρονα μετρούσαν την αρτηριακή τους πίεση κάθε 30 λεπτά.

bigstock Blood pressure measuring Doct 53745517

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι γυναίκες που θεωρούσαν ότι ο προϊστάμενος τους δεν ήταν ευγενικός και προπαντός δεν ήταν δίκαιος παρουσίαζαν αυξημένη πίεση συστολική 15 mmHg και διαστολική 7 mmHg.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι μια αύξηση των 10 mmHg στη συστολική πίεση και μια αύξηση των 5 mmHg στη διαστολική πίεση αυξάνουν κατά 16% τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και κατά 38% τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επιπροσθέτως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσες εργαζόμενες θεωρούσαν ότι ο προϊστάμενος τους ήταν και ευγενικός και δίκαιος, και προπαντός λογικός είχαν μια μικρή πτώση της αρτηριακής πίεσης.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr