Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024
Εσείς έχετε τα κότσια;

Εσείς έχετε τα κότσια;

Περπατήστε ξέγνοιαστα, χάρη στη νέα μέθοδο διαδερμικής διόρθωσης

Φανταστείτε ότι ενώ περπατάτε ένα μεγάλο χαλίκι μπαίνει μέσα στο παπούτσι σας. Σφηνωμένο, άλλες φορές κάτω από το πέλμα και άλλες ανάμεσα στο παπούτσι και το μεγάλο δάκτυλο. Όσοι από εμάς έχουν κότσι ζουν με αυτό το πρόβλημα κάθε μέρα.

Η ένταση των συμπτωμάτων βέβαια ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος. Ξεκινά σαν απλός ερεθισμός στο μεγάλο δάκτυλο και μπορεί να φτάσει ακόμα και στο σημείο το μεγάλο δάκτυλο να καβαλάει ή να σπρώχνει τα διπλανά.

podia4

Καθώς το κότσι μεγαλώνει, η άρθρωση αρχίζει να προεξέχει προς την εσωτερική πλευρά του ποδιού, με αποτέλεσμα να τρίβεται σε αυτό και τελικά να δημιουργείται μια πληγή, που μας εμποδίζει ακόμα και να φορέσουμε κλειστό παπούτσι.

Συνήθως τα κότσια αυτής της βαρύτητας, συνοδεύονται από σφυροδακτυλία του δεύτερου, ή του τρίτου δακτύλου, καθώς και από κάλους πάνω στο ίδιο το κότσι ή στα άλλα δάκτυλα του ποδιού. Η κληρονομικότητα, οι ρευματοπάθειες, οι διαταραχές στην ανατομική του ποδιού, όλα παίζουν το δικό τους ρόλο στην εμφάνιση του προβλήματος.

Σχηματίζονται επειδή συχνά φοράμε στενά και ακατάλληλα παπούτσια, με στενή μύτη και ψηλό τακούνι που συμπιέζουν τα δάκτυλα σε μια μη φυσιολογική θέση.

Κι όμως ένα μεγάλο ποσοστό από εμάς έχουμε κότσι, -55% όσων φοράνε στενά παπούτσια- απλά συνεχίζουμε στωικά να το ανεχόμαστε και υπάρχει μια καλή εξήγηση για αυτό.

podia6

Οι περισσότερες τρέμουμε τις διορθωτικές επεμβάσεις λόγω του πόνου και της μακράς περιόδου αποκατάστασης, ή φοβόμαστε ότι σε λίγο καιρό τα κότσια θα ξαναγίνουν. Κι όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

Το πρώτο μέτρο για την αντιμετώπισή του προβλήματος  είναι η αλλαγή σε πιο άνετα και μαλακά παπούτσια. Αν όμως το πόδι μας συνεχίζει να πονά ή τα δάκτυλα αρχίζουν να καβαλάνε το ένα το άλλο, τότε η λύση είναι η ελάχιστα επεμβατική ή αλλιώς η διαδερμική χειρουργική.

podia2

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική των παθήσεων του πρόσθιου άκρου ποδός είναι μια τεχνική που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία και από εκεί εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη.

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται από το 2009, σε πάνω από 800 περιστατικά με πολύ μεγάλη επιτυχία. Η όλη επέμβαση γίνεται με την χρήση ειδικών εργαλείων, μέσα από οπές που δεν ξεπερνούν τα 3 mm. Το χειρουργείο μπορεί να γίνει χωρίς γενική νάρκωση, με τοπική αναισθησία γύρω από τον αστράγαλο.

Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν αυθημερόν στο σπίτι τους, χωρίς να πονάνε και με την δυνατότητα να περπατούν και να αυτοεξυπηρετούνται από την πρώτη κιόλας μέρα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μέσα σε 3 κιόλας εβδομάδες, μπορούν να φορέσουν ένα αθλητικό παπούτσι και να επανέλθουν στις συνηθισμένες τους δραστηριότητες, όπως την οδήγηση.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

podia5

Τα πλεονεκτήματα τη νέας τεχνικής είναι:

  • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
  • Πραγματοποίηση της επέμβασης κάτω από τοπική αναισθησία και χωρίς ίσχαιμο περίδεση
  • Άμεση κινητοποίηση (τα δύο τελευταία ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης)
  • Ολιγόωρη νοσηλεία
  • Αόρατες σχεδόν τομές, αισθητικά ανώτερες από οποιαδήποτε άλλη τεχνική.
  • Ταχύτερη επαναφορά στις δραστηριότητες και την εργασία

Η επέμβαση διαρκεί συνήθως λιγότερο από μία ώρα και μετά μπορείτε να γυρίσετε κατευθείαν σπίτι.

Όπως μας λέει ο ορθοπεδικός κος Ζαμπάκος: Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική του άκρου ποδός, είναι μια τεχνική, με την οποία μπορούμε να διορθώσουμε το βλαισό μεγάλο δάκτυλο, ή τις σφυροδακτυλίες και την μεταταρσαλγία, πραγματοποιώντας την μικρότερη δυνατή βλάβη στους ιστούς.

podia3

Συνέπεια αυτού είναι η ανώδυνη μετεγχειρητική περίοδος και η ταχύτερη επάνοδος σας στην καθημερινή σας δραστηριότητα.

Η λύση της χειρουργικής αντιμετώπισης είναι η κατάλληλη, αν κάποιος υποφέρει από:

  • Παραμόρφωση και εφίππευση των δακτύλων
  • Έντονο πόνο στα πόδια, που περιορίζει τις καθημερινές του δραστηριότητες
  • Χρόνιο ερεθισμό και πρήξιμο του μεγάλου δακτύλου που δεν βελτιώνεται με ανάπαυση ή φάρμακα
  • Δυσκαμψία του μεγάλου δακτύλου (αδυναμία να το λυγίσουν ή να το τεντώσουν)
  • Πόνος παρά την χρήση μαλακών ή ειδικών ορθοπεδικών υποδημάτων (αποτυχία συντηρητικής αντιμετώπισης)