Δευτέρα , 22 Ιούλιος 2024
Η εξίσωση που δικαιολογεί την αύξηση του βάρους μας

Η εξίσωση που δικαιολογεί την αύξηση του βάρους μας

Λύνεται το μυστήριο των επιπλέον κιλών που δείχνει η ζυγαριά

Το θέμα της παχυσαρκίας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς τα νούμερα πια υποδεικνύουν ότι τα τελευταία 50 χρόνια το πρόβλημα έχει εξελιχθεί σε επιδημία.

Τι φταίει για αυτό;

Η αύξηση βάρους είναι απλά θέμα «φυσικής», όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, καθώς συμβαίνει, όταν απλά οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε από όλα τα τρόφιμα ξεπερνούν αυτές που καίει ο οργανισμός μας. Πρόκειται, λοιπόν, για τη διαταραχή του ενεργειακού ισοζυγίου, και βασίζεται απλά στην 1η αρχή της θερμοδυναμικής. Γιατί όμως έχει διαταραχθεί το ενεργειακό μας ισοζύγιο;

Προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες
Η μέση κατά κεφαλή θερμιδική πρόσληψη στη χώρα μας έχει σημειώσει σταθερή και συνεχή άνοδο τις τελευταίες δεκαετίες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά περίπου 26% από το 1960 μέχρι το 2003. Αναλύοντας περαιτέρω τα δεδομένα, παρατηρείται μία σημαντική αύξηση στην πρόσληψη λίπους και ελαίων κατά 56,1%, ανεβάζοντας τη συνεισφορά του λίπους στη συνολική ενεργειακή πρόσληψη σε 35,6% το 2003 από 27% το 1960. Παράλληλα, ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η αύξηση των θερμίδων που λαμβάνουμε από την ομάδα του κρέατος.
Πρόσφατα δεδομένα στις ΗΠΑ, βάση των στοιχείων του υπουργείου Γεωργίας (USDA), δείχνουν αντίστοιχα αποτελέσματα, και συγκεκριμένα ότι η θερμιδική πρόσληψη έχει αυξηθεί περισσότερο από 20%, σε σχέση με το 1960.

Καίμε λιγότερες θερμίδες
Από την άλλη πλευρά, πολύ σημαντική είναι και η μείωση που έχει παρατηρηθεί στην άλλη πλευρά της εξίσωσης, δηλαδή στις θερμίδες που δαπανώνται για τη σωματική δραστηριότητα. Πρόσφατα δεδομένα από τη χώρα μας δείχνουν ότι 1 στα 2 παιδιά ηλικίας 3-18 ετών δεν καλύπτουν τις συστάσεις σωματικής δραστηριότητας, που είναι 1 ώρα κίνησης την ημέρα. Μάλιστα, στους εφήβους μεγαλύτερων ηλικιών, 16-18 ετών, το ποσοστό αυτό φτάνει στο 70% (δηλαδή 70% έχουν σωματική δραστηριότητα μικρότερη της 1 ώρας ημερησίως) (Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος, 2007).

Ακόμα και μέσα στο σπίτι, όμως, οι θερμίδες που ξοδεύονται στις δουλειές του σπιτιού έχουν μειωθεί αισθητά, κατά μέσο όρο κατά 200 θερμίδες/ ημέρα σε σχέση με την δεκαετία του ‘60, όπως δείχνει πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One (Archer et al, 2013).

Πηγή: neadiatrofis.gr