Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Φτιάξτε smoothies με καλοκαιρινά φρούτα

Φτιάξτε smoothies με καλοκαιρινά φρούτα

Τα smoothies είναι ένας εύκολος τρόπος να αντικατασταθούν δροσερά καλοκαιρινά ποτά με υγιεινά ροφήματα. Τα smoothies είναι η ανάμειξη φρούτων με γάλα ή γιαούρτι που έχει ως αποτέλεσμα ένα κρεμώδες δροσερό ρόφημα που συνήθως είναι «δυναμίτης» θρεπτικών συστατικών.

 

Παρακάτω σας παραθέτονται διάφορες ιδέες smoothies από καλοκαιρινά φρούτα. Η κάθε συνταγή αναφέρεται για 2 μερίδες.

Smoothie κόκκινων φρούτων – Για ισχυρή αντιοξειδωτική δράση

– 12 φράουλες

– 18 κεράσια

– 18 βύσσινα

– ½ φλιτζάνι καρπούζι

– 120ml γάλα φουντουκιού

Το smoothie κόκκινων φρούτων περιέχει 165kcal ανά μερίδα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και κάλιο. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες  όπως το λυκοπένιο, το οποίο είναι γνωστό για τις αντικαρκινικές ιδιότητες του, σε ανθοκυάνες (οι χρωστικές ουσίες των φρούτων) που δρουν προστατευτικά υπέρ των κυττάρων. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν δρουν προληπτικά σε διάφορες ασθένειες όπως κατά του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Smoothie δαμάσκηνο και σύκο – Κατά της δυσκοιλιότητας

– 2 νεκταρίνια

– 4-5 ξερά δαμάσκηνα

– 6-7 σύκα

– 100γρ γιαούρτι ακτίβια

Το smoothie αυτό περιέχει 155kcal ανά μερίδα. Περιέχει βιταμίνη C, Α και το σύμπλεγμα των βιταμινών Β. Από μεταλλικά άλατα περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και φώσφορο. Επίσης περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες όπως πολυφαινόλες και ανθοκυάνες που προστατεύουν από ελεύθερες ρίζες που προκαλούν κυτταρικές βλάβες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό. Τα ξερά δαμάσκηνα  περιέχουν οξέα φρούτων που ελέγχουν ή προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα, ενώ το σύκο χάρη στη σύσταση σου και την υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες του έχουν ήπια καθαρτική δράση. Επίσης για ευνόητους λόγους συνδυάζεται με γιαούρτι ακτίβια που προάγει την καλή λειτουργία του εντέρου.

Smoothie εξωτικών φρούτων – Για ενδυνάμωση ανοσοποιητικού

– 1 φλιτζάνι πεπόνι

– ½ φλιτζάνι ανανά

– ½ φλιτζάνι μάνγκο

– 6 φράουλες

– 12 κεράσια

– 120ml γάλα καρύδας

Το smoothie εξωτικών φρούτων περιέχει 190kcal ανά μερίδα. Όλα τα φρούτα που περιέχονται στο γευστικό αυτό ρόφημα είναι πλούσια σε περιεκτικότητα βιταμίνης C. Ενισχύοντας τη δράση του ανοσοποιητικού, συμβάλλοντας στη σύνθεση κολλαγόνου, απαραίτητο ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που το δέρμα ταλαιπωρείται από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου. Πέρα από την υψηλή περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, περιέχει και βιταμίνη Α και το σύμπλεγμα βιταμινών Β και μεταλλικά άλατα όπως κάλιο, ασβέστιο και σίδηρο.

Smoothie ροδάκινο-βερίκοκο – Για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος

– 1 ροδάκινο

– 5-6 βερίκοκα

– ½ φλιτζάνι πεπόνι

– 1 κυδώνι

– 120ml γάλα ρυζιού

Το smoothie αυτό  περιέχει 150kcal ανά μερίδα. Είναι πλούσιο στις βιταμίνες C και του συμπλέγματος Β αλλά και σε σίδηρο και ασβέστιο. Αυτό που κάνει ξεχωριστό αυτό το smoothie είναι η υψηλή του περιεκτικότητα σε  β- καροτίνη που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α είναι αντιοξειδωτική και σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Μία από τις κυριότερες δράσεις της βιταμίνης Α είναι προστασία των βλεννογόνων και των επιθηλιακών ιστών, επίσης προστατεύει την όραση. Η ισχυρή της αντιοξειδωτική αξία της προσδίδει αντιγηραντική δράση, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Αυτές οι 2 ιδιότητες την καθιστούν απαραίτητη βιταμίνη κατά τους θερινούς μήνες.

Η παρασκευή των παραπάνω smoothie είναι εύκολη. Ψιλοκόβετε τα φρούτα και τοποθετείτε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ μαζί 4-5 παγάκια και τα δουλεύετε μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη πάστα. Είναι απολαυστικά, δροσιστικά και πάνω από όλα περιέχουν θρεπτικά συστατικά χωρίς να σας εφοδιάζουν με κενές θερμίδες.