Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024
Γιατί με το αλκοόλ τρώμε περισσότερο

Γιατί με το αλκοόλ τρώμε περισσότερο

Σίγουρα θα έχετε βρεθεί σε κάποιο τραπέζι με άφθονο ποτό και φαγητό, αλλά και τη ζυγαριά ανεβασμένη την επόμενη μέρα…

Είναι αλήθεια ότι το αλκοόλ ανοίγει την όρεξη, με αποτέλεσμα να χάνεται το μέτρο στην κατανάλωση φαγητού ή συμβαίνει κάτι άλλο;

Πρόσφατη μελέτη παρακολούθησε 60 νεαρές γυναίκες, οι μισές από τις οποίες ήπιαν λεμονάδα χωρίς ζάχαρη με βότκα και οι υπόλοιπες σκέτη λεμονάδα, πιστεύοντας όμως ότι το ποτό τους περιέχει αλκοόλ.

Αφού ήπιαν τα ποτά, τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο όρεξης και να κάνουν μία απαιτητική άσκηση. Στο πλαίσιο της άσκησης, οι λέξεις μπλε, κόκκινο, κίτρινο και πράσινο εμφανίζονταν με διαφορετικά χρώματα. Για παράδειγμα, η λέξη «κόκκινο» ήταν γραμμένη με κίτρινο χρώμα. Στις γυναίκες ζητήθηκε να πουν μεγαλόφωνα το χρώμα που ήταν γραμμένες οι λέξεις.

bigstock Food Beverage Party Meal Drink 92994251

Μετά από αυτό, τους προσφέρθηκαν μπισκότα σοκολάτας και τους δόθηκε η οδηγία να φάνε όση ποσότητα ήθελαν. Οι γυναίκες που είχαν πιει αλκοόλ είχαν χειρότερη επίδοση στην άσκηση συγκριτικά με τις γυναίκες της ομάδας placebo και έφαγαν περισσότερα μπισκότα.

Οι ερευνητές εικάζουν πως ο λόγος που οι γυναίκες αυτής της ομάδας κατανάλωσαν περισσότερες θερμίδες ήταν εξαιτίας του περιορισμού των αναστολών τους μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

Παραδόξως, οι συμμετέχουσες στη μελέτη που δήλωσαν ότι προσπαθούν να ελέγχουν το βάρος τους δεν επηρεάστηκαν από το αλκοόλ. «Μία εξήγηση γι’ αυτό είναι πως οι άνθρωποι που προσέχουν πολύ το φαγητό τους μπορούν να αντιστέκονται περισσότερο στο φαγητό», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι ερευνητές της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Health Psychology, υποψιάζονται πως το αλκοόλ εμποδίζει τον έλεγχο των αναστολών, κάτι που οδηγεί τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερο.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr