Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Γκρίνια στη σχέση: Από ποια πάθηση προστατεύει τον άνδρα

Γκρίνια στη σχέση: Από ποια πάθηση προστατεύει τον άνδρα

Η συζυγική μουρμούρα σίγουρα δεν είναι το πιο ευχάριστο πράγμα στη σχέση, έχει όμως και τη θετική της πλευρά.

Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από την έρευνα των επιστημόνων του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γκρινιάρες σύζυγοι λειτουργούν εν τέλει προστατευτικά για τα ταίρια τους.

AdTech Ad

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στοιχεία από την μελέτη National Social Life, Health and Ageing Project, εστιάζοντας σε στοιχεία για 1.228 έγγαμα άτομα.

Οι συμμετέχοντες ήταν 57-87 ετών στην αρχή της μελέτης και 389 έπασχαν από διαβήτη κατά την ολοκλήρωσή της.

bigstock Diabetes Button On Keyboard 106510106

Όπως διαπίστωσαν, οι άνδρες που έχουν γκρινιάρες συζύγους έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη ή στην περίπτωση που πάσχουν να έχουν καλύτερο έλεγχο της κατάστασής τους.

Ο λόγος που η γκρίνια της συζύγου λειτουργεί προστατευτικά είναι ότι, οι γυναίκες που «παιδεύουν» τους συζύγους τους είναι πιθανότερο να ρυθμίζουν τις συμπεριφορές υγείας τους.

«Ο διαβήτης χρειάζεται τακτική παρακολούθηση και οι γυναίκες μπορεί να ωθούν τους συζύγους τους να είναι συνεπείς στον έλεγχο της νόσου, γινόμενες γκρινιάρες μεν αλλά ωφελώντας την υγείας τους» εξηγούν οι ειδικοί.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν πάντως, ότι η γκρίνια έχει και την αρνητική της πλευρά, καθώς μπορεί να προκαλέσει αψιμαχίες και συναισθηματικό στρες.

Σε ότι αφορά τις πιθανότητες των γυναικών να εκδηλώσουν διαβήτη, ο κίνδυνος μειωνόταν όταν εκείνες ζούσαν σε έναν ευτυχισμένο γάμο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journals of Gerontology: Social Sciences.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr