Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Οι ιδανικές τροφές πριν την περίοδο

Οι ιδανικές τροφές πριν την περίοδο

Η νευρικότητα, οι λιγούρες, ο πονοκέφαλος και τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας είναι γνωστοί προάγγελοι της περιόδου. Αρκετές γυναίκες αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα αυτά με στωικότητα, έχοντας πάντα εύκαιρο ένα ισχυρό παυσίπονο ή ένα… κομμάτι σοκολάτα.

Σύμφωνα με τη Δρ Lara Briden, ειδικό στη Φυσικοπαθητική Θεραπευτική με 20ετή πείρα, ένα «υπερόπλο» για κάθε γυναίκα που περιμένει το… μηναίο επισκέπτη είναι η σωστή διατροφή.

Συνιστά σε όλες τις γυναίκες να αποφεύγουν την πολλή ζάχαρη και τα τηγανητά λίγες ημέρες πριν την αναμενόμενη ημερομηνία που θα έρθει η περίοδός τους και προτείνει ένα διατροφικό πρόγραμμα πλούσιο σε μαγνήσιο και φυλλικό οξύ.

Μερικές από τις τροφές που περιλαμβάνει η «προεμμηνορροϊκή δίαιτα» της Briden είναι οι εξής:

– μούσλι χωρίς ζάχαρη
– μούρα
– γιαούρτι
– αβγά
– ψωμί ολικής άλεσης
– σπανάκι
– κατσικίσιο τυρί
– ωμά κάσιους
– κρακεράκια σικάλεως
– αβοκάντο
– κοτόπουλο
– καρότο
– παντζάρι
– καπνιστός σολομός
– γλυκοπατάτα
– μπρόκολο
– μαύρη σοκολάτα

Η Briden επισημαίνει ότι υπάρχει μια άμεση σχέση ανάμεσα στα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και τις φλεγμονές. Έτσι, η ειδικός συνιστά στις γυναίκες να αποφεύγουν τροφές που προωθούν τις φλεγμονές, όπως τα τηγανητά και οι τροφές με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, και αντιθέτως να προτιμούν τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση, όπως τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά καταπολεμούν τις φλεγμονές επειδή παρέχουν φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και άλλα θρεπτικά συστατικά που κινητοποιούν το ανοσοποιητικό να τις αντιμετωπίσει.

 

 

 

Πηγή: onmed.gr