Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Η μαύρη σοκολάτα «ξυπνά» τον οργανισμό

Η μαύρη σοκολάτα «ξυπνά» τον οργανισμό

Εκεί που νιώθετε τις δυνάμεις σας να σας εγκαταλείπουν…

Το απογευματάκι, μετά το μεσημεριανό φαγητό και έχοντας περάσει ήδη κάποιες ώρες εργαζόμενοι, οι περισσότεροι νιώθουν σαν οι δυνάμεις τους να τους εγκαταλείπουν, σα να μη μπορούν να συγκεντρωθούν το ίδιο καλά και σαν το μυαλό τους να έχει μπει σε μια κατάσταση λήθαργου.

Αν αναγνωρίζετε κι εσείς αυτά τα «συμπτώματα» στον εαυτό σας, ένας πολύ απλός τρόπος για να «ξυπνήσετε» το μυαλό σας είναι… να φάτε μερικά κομματάκια μαύρης σοκολάτας.

Η μαύρη σοκολάτα προσδίδει την απαραίτητη ενέργεια στον οργανισμό και μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα προσοχής και εγρήγορσης ενός ατόμου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, μια ομάδα αμερικανών επιστημόνων ανέπτυξε μια νέα «συνταγή» για μια μπάρα σοκολάτας, η οποία βοηθά όχι μόνο στη συγκέντρωση του μυαλού, αλλά μειώνει ακόμη και την αρτηριακή πίεση.

Ήταν ήδη γνωστό από παλιά, ότι η σοκολάτα λειτουργεί αγγειοδιασταλτικά, που σημαίνει ότι διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει, μακροπρόθεσμα, την αρτηριακή πίεση.

Περιέχει όμως ακόμη και διεγερτικά και για το λόγο αυτό ο καθηγητής Larry Stevens από το πανεπιστήμιο της βόρειας Αριζόνα και οι συνεργάτες του, θέλησαν να διερευνήσουν αν η σοκολάτα μπορούσε να λειτουργήσει ενισχυτικά και σε ό,τι είχε να κάνει με την προσοχή τους.

Στην έρευνα συμμετείχαν 122 άνθρωποι, ηλικίας από 18 έως 25 ετών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα και σε τεστ σκέψης και μνήμης, προκειμένου οι ερευνητές να διαπιστώσουν αν η κατανάλωση σοκολάτας και άλλων placebo σνακ επηρέαζε τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους.

Κάθε ένας από τους εθελοντές πήρε από 1 κιλό μαύρης σοκολάτας για κάθε κιλό του σωματικού τους βάρους, το οποίο ήταν με τέτοιο τρόπο τυλιγμένο, έτσι ώστε να μη γνωρίζουν τι γεύονταν, σημειώνει το δημοσίευμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι αυτοί που έφαγαν τη σοκολάτα περιεκτικότητας 60% σε κακάο είχαν μεγαλύτερη εγρήγορση και ικανότητα προσοχής, σε σχέση με αυτούς που κατανάλωσαν τα placebo σνακ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Stevens η μαύρη σοκολάτα, με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη εγρήγορση και ικανότητα συγκέντρωσης κατά τις απογευματινές ώρες, όταν κανείς νιώθει σα να «σβήνουν οι μηχανές».

Μια μπάρα σοκολάτας με ζάχαρη και γάλα, δε φέρνει τα ίδια αποτελέσματα.

Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας αύξανε την αρτηριακή πίεση και θέλησαν να βρουν μια μπάρα σοκολάτας που θα μπορούσε μεν να «ξυπνά» τον οργανισμό, χωρίς όμως να αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Σε ένα πείραμα, συνδύασαν τη σοκολάτα με 60% κακάο με το αμινοξύ L-theanine, το οποίο περιέχεται στο πράσινο τσάι και λειτουργεί ως χαλαρωτικό και διαπίστωσαν μια άμεση πτώση στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, σε αυτούς που την κατανάλωσαν.

«Η L-theanine είναι ένα συναρπαστικό προϊόν, το οποίο μειώνει την αρτηριακή πίεση και παράγει αυτά που αποκαλούμε ως άλφα-κύματα στον εγκέφαλο, τα οποία προωθούν την ηρεμία και τη χαλάρωση» εξήγησε ο καθηγητής και χαρακτήρισε το νέο αυτό συνδυασμό ως «αξιοσημείωτο», λέγοντας ακόμη ότι θα μπορούσε να βοηθήσει πολλούς ασθενείς που υποφέρουν από υψηλή αρτηριακή πίεση.

«Θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια σοκολάτα υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο με L- theanine, που κάνει καλό στην καρδιά, μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθά στη συγκέντρωση και εγρήγορση του μυαλού» είπε ακόμη και κατέληξε παροτρύνοντας τους παρασκευαστές σοκολάτας να εξερευνήσουν τα οφέλη για την υγεία που θα μπορούσε να παρέχει ο συνδυασμός μαύρης σοκολάτας με L-theanine.

 

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr