Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Κρίσεις πανικού: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς

Κρίσεις πανικού: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς

Η κρίση πανικού είναι μια οξεία αντίδραση απέναντι στο άγχος, η οποία κλιμακώνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και έχει συγκεκριμένα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα.

Όταν οι κρίσεις επαναλαμβάνονται ή μετά από ένα επεισόδιο ο ασθενής αναπτύξει έντονο άγχος ότι θα του ξανασυμβεί, τότε πρόκειται για διαταραχή πανικού, η οποία ανήκει στις αγχώδεις διαταραχές.

AdTech Ad

Μια κρίση πανικού δεν επηρεάζει μόνο την ψυχική υγεία, αλλά επιδρά και στο κυκλοφορικό, δημιουργώντας πόνο στο στήθος σε ασθενείς με καρδιοπάθειες.

Ερευνητές από το Montreal Health Institute ζήτησαν από 50 καρδιοπαθείς -25 εκ των οποίων είχαν ιστορικό κρίσεων πανικού- να κάνουν ένα τεστ εισπνέοντας ένα μείγμα διοξειδίου του άνθρακα και οξυγόνου, που προκαλεί κρίσεις πανικού, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ξαφνική ζαλάδα, πόνο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, ιδρώτα και άγχος.

bigstock Heart Attack Or Cardiac Arrest 123895799

Μόλις εισέπνευσαν το αέριο, οι εθελοντές παρουσίασαν συμπτώματα πανικού. Με τη βοήθεια της μεθόδου απεικόνισης SPECT, οι ερευνητές κατέδειξαν ότι το 80% των ασθενών με ιστορικό κρίσης πανικού παρουσίασε μυοκαρδιακή ισχαιμία κατά τη διάρκεια του τεστ.

Από τους υπόλοιπους 25 που δεν είχαν σχετικό ιατρικό ιστορικό μόνο το 15% έπαθε κρίση πανικού αφότου εισέπνευσε το αέριο, ενώ κάποιοι από αυτούς παρουσίασαν ισχαιμία μυοκαρδίου.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως τα προβλήματα πανικού είναι δυνατόν να επιλυθούν με τη βοήθεια ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr