Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Ο χυμός που σας δίνει ενέργεια πριν τη γυμναστική

Ο χυμός που σας δίνει ενέργεια πριν τη γυμναστική

Πριν από την προπόνηση, αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν ένα smoothie ή ένα σνακ με αρκετές πρωτεΐνες ώστε να πάρουν μια γερή δόση ενέργειας και να έχουν περισσότερες αντοχές.

Τώρα, μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism υποδεικνύει ότι ένα συστατικό που χρειάζεται ο οργανισμός μας πριν τη γυμναστική είναι τα νιτρικά άλατα.

Το συστατικό αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, ενισχύει τις αντοχές αλλά και τη δύναμη κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

bigstock Young Woman Doing Push Ups 113381879

Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση πόσιμου συμπληρώματος παντζαριού, ενός λαχανικού με σημαντική περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα, στις επιδόσεις αθλητών καγιάκ (ανδρών και γυναικών).

Σύμφωνα με τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν οι αθλητές, το συμπλήρωμα επέδρασε θετικά στις αντοχές των αθλητών και μάλιστα τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα για τις γυναίκες. Τα οφέλη που παρατηρήθηκαν ήταν αναλογικά με την ποσότητα του πόσιμου συμπληρώματος που χορηγήθηκε.

Οι ερευνητές αποδίδουν την ευεργετική επίδραση του παντζαριού στα ανόργανα νιτρικά άλατα που παρέχει το παντζάρι, καθώς το συστατικό διευκολύνει τις διεργασίες που επιτελούνται στα μιτοχόνδρια, τα μικροσκοπικά «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας» του ανθρώπινου οργανισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παντζάρι είναι επίσης ευεργετικό για την καρδιά, καθώς μελέτη του 2013 είχε καταδείξει ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και μεταβολικού συνδρόμου (υψηλό ζάχαρο, υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη) διά μέσου της μείωσης στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr