Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024
Ο πιο απλός τρόπος για να μειώσετε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Ο πιο απλός τρόπος για να μειώσετε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Μία νέα συνδυασμένη ανάλυση κλινικών μελετών που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ειρηνικού, στο Στόκτον της Καλιφόρνια, αποκαλύπτει το μυστικό για τη μείωση της χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά την έναρξη των μελετών, οι εθελοντές είχαν φυσιολογικά έως μετρίως αυξημένη επίπεδα χοληστερόλης (ήταν έως 240 mg/dl), τριγλυκεριδίων (έως 150 mg/dl) και «κακής» ή LDL χοληστερόλης (έως 150 mg/dl).

Από τους 299 εθελοντές ζητήθηκε να καταναλώνουν αβοκάντο ως πηγή λίπους, αντικαθιστώντας άλλα στερεά λιπαρά (π.χ. βούτυρα), και τα τρία λιπίδια μειώθηκαν σημαντικά, προκειμένου να διαπιστωθούν οι επιδράσεις του φρούτου στα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα.

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην «Επιθεώρηση Κλινικής Λιπιδιολογίας», η ολική χοληστερόλη τους μειώθηκε κατά σχεδόν 19 mg/dl, τα τριγλυκερίδια κατά 27 mg/dl και η LDL χοληστερόλη κατά 16,5 mg/dl, κατά μέσον όρο.

bigstock Paper with words hdl ldl an 82799195

Αντίθετα, η καρδιοπροστατευτική «καλή» (ή HDL) χοληστερόλη τους δεν ελαττώθηκε σχεδόν καθόλου, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την καρδιαγγειακή υγεία.

Τα νέα αυτά στοιχεία ενισχύουν την άποψη ότι τα αβοκάντο μπορεί να ωφελούν την καρδιαγγειακή υγεία, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φαρμακευτικής Πρακτικής του πανεπιστημίου, δρ Σαχίν Σα.

Άγνωστη παραμένει, βέβαια, η ιδανική ποσότητα αβοκάντο που πρέπει να καταναλώνεται και η συχνότητα της κατανάλωσης, όπως επίσης απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για να διερευνηθεί ο αντίκτυπος των αβοκάντο στα μείζονα καρδιαγγειακά.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr