Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Ο πιο διασκεδαστικός τρόπος να νικήσετε τις λιγούρες!

Ο πιο διασκεδαστικός τρόπος να νικήσετε τις λιγούρες!

Η λαχτάρα για ένα γλυκό ή αλμυρό σνακ μπορεί να «χτυπήσει» απροειδοποίητα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ακόμη κι αν δεν έχει περάσει πολλή ώρα από το τελευταίο γεύμα.

Οι λιγούρες δεν κάνουν… διακρίσεις. Μας ταλαιπωρούν όλους, ιδιαίτερα σε περιόδους συναισθηματικής φόρτισης, κούρασης και αυξημένης πίεσης. Τώρα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως υπάρχει ένας ευχάριστος τρόπος να τις αντιμετωπίσουμε και να γλιτώσουμε από τις περιττές θερμίδες.

Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ στην Αγγλία και το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία διαπίστωσαν ότι παίζοντας το κλασικό παιχνίδι Tetris για μερικά λεπτά μπορούμε να εξασκήσουμε τον αυτοέλεγχό μας και να διαχειριστούμε την έντονη επιθυμία για φαγητό (και όχι μόνο).

Το Tetris είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια όλων των εποχών και η παρουσία του παραμένει ισχυρή σε πολυάριθμες ηλεκτρονικές πλατφόρμες ακόμη και σήμερα, 25 και πλέον χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Addictive Behaviors, βάσει του επταήμερου πειράματος που διεξήγαγαν οι ερευνητές, με συμμετοχή 31 νέων ηλικίας 18 έως 27 ετών, αναφέρει ότι το κλασικό παιχνίδι αποσπά το μυαλό από την επιθυμία για φαγητό, αλκοόλ ή ακόμη και σεξ.

«Πιστεύουμε ότι το Tetris έχει την επίδραση αυτή επειδή μια ισχυρή επιθυμία περιλαμβάνει την φαντασίωση της εμπειρίας κατανάλωσης μιας συγκεκριμένης ουσίας ή εκπλήρωσης μιας ορισμένης δραστηριότητας», δηλώνει η καθηγήτρια Jackie Andrade από το Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ. «Παίζοντας ένα οπτικά ελκυστικό παιχνίδι όπως το Tetris δεσμεύονται οι πνευματικές διεργασίες που υποστηρίζουν αυτή τη φαντασίωση –είναι δύσκολο να φαντάζεται κανείς κάτι πολύ ζωντανά και ταυτόχρονα να παίζει Tetris», συμπληρώνει η ερευνήτρια.

Η Andrade αναφέρει πως στο πείραμα παρατηρήθηκε μείωση της επιθυμίας για φαγητό, ποτό, καφέ ή άλλες ουσίες/δραστηριότητες έως και κατά 70% χάρη στην απασχόληση των συμμετεχόντων με το Tetris για τρία λεπτά κάθε φορά αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr