Τρίτη , 4 Αύγουστος 2020
Πέντε αλλαγές που συμβαίνουν στο δέρμα σας κατά την εμμηνόπαυση

Πέντε αλλαγές που συμβαίνουν στο δέρμα σας κατά την εμμηνόπαυση

Το σώμα κάθε γυναίκας αντιδρά διαφορετικά κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, αλλά υπάρχουν συνήθως μερικά συμπτώματα, όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, ανήσυχος ύπνος και, φυσικά, αλλαγές στην έμμηνο ρύση, που είναι κοινά για όλες.

Καθώς πλησιάζετε στην εμμηνόπαυση, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε αλλαγές στην όψη και την υφή του δέρματός σας, το οποίο είναι φυσιολογικό, λόγω των αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα σας.

Δείτε 5 αλλαγές που συμβαίνουν στο δέρμα σας κατά την εμμηνόπαυση:

Πιο λιπαρό δέρμα

Καθώς πλησιάζετε στην εμμηνόπαυση, μπορεί να παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας είναι πιο λιπαρό. Το λιπαρό δέρμα είναι ένα κοινό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης, καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων σας πέφτουν, ενώ εκείνα της τεστοστερόνης αυξάνονται και οδηγούν σε μεγαλύτερη έκκριση σμήγματος. Αυτό είναι το φυσικό έλαιο της επιδερμίδας, το οποίο οδηγεί στην λιπαρότητα. Για μερικές γυναίκες, αυτή η ορμονική αλλαγή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εξάρσεις ακμής.

Αυξημένη ερυθρότητα

Πολλές γυναίκες έχουν αυξημένη ερυθρότητα στο πρόσωπο και την περιοχή του στήθους, ως αποτέλεσμα των εξάψεων και της νυχτερινής εφίδρωσης που συχνά συνοδεύουν την εμμηνόπαυση. Όταν έχετε εξάψεις, ο εγκέφαλός σας νομίζει ότι υπάρχει πρόβλημα θερμοκρασίας στο σώμα και αντιδράει με τον μόνο τρόπο που ξέρει: προκαλεί εφίδρωση. Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται η ροή του αίματος, η οποία προκαλεί την ερυθρότητα στο δέρμα. Και επειδή τα οιστρογόνα είναι οι ορμόνες που βοηθούν στη ρύθμιση της διαδικασίας αυτής, η μείωσή τους λόγω εμμηνόπαυσης μπορεί να προκαλέσει κάποια αστάθεια στην ρύθμιση της θερμότητας του σώματος.

Μειωμένη ελαστικότητα

Τα οιστρογόνα συμμετέχουν και στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, οι οποίες είναι οι πρωτεΐνες που διατηρούν την σφριγηλότητα και την ελαστικότητα του δέρματός σας. Ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων επιπέδων των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση, ο οργανισμός σας παράγει σταδιακά ολοένα και λιγότερο κολλαγόνο και ελαστίνη. Χωρίς την κατάλληλη αντιγηραντική φροντίδα του δέρματος, η διαδικασία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση του δέρματος, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης και των πιο έντονων γραμμών και ρυτίδων.

Πιο λεπτό δέρμα

Τα οιστρογόνα βοηθούν στην συντήρηση των τριχοειδών αγγείων του αίματος στα ενδιάμεσα στρώματα του δέρματος. Κατά την εμμηνόπαυση, τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων οδηγούν σε μειωμένη ροή αίματος μέσω των δερματικών τριχοειδών αγγείων, πράγμα που σημαίνει ότι λιγότερο οξυγόνο και λιγότερα θρεπτικά συστατικά φτάνουν στο επιδερμικό στρώμα του δέρματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αραίωση του άνω στρώματος της επιδερμίδας και άρα να κάνει το δέρμα πιο λεπτό.

Πιο έντονες επιπτώσεις από την ηλιακή ακτινοβολία

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, το δέρμα σας θα γίνει ακόμα πιο ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία, λόγω των μειωμένων επιπέδων οιστρογόνων που προκαλούν ταυτόχρονα και μείωση στην παραγωγή μελανίνης. Η μελανίνη είναι αυτό που δίνει στο δέρμα σας χρώμα και παρέχει ένα στρώμα προστασίας από τις ακτίνες UV του ήλιου. Χωρίς μελανίνη, δεν είστε μόνο πιο ευάλωτοι στην ηλιακή ακτινοβολία, αλλά το δέρμα σας είναι επίσης πιο επιρρεπές σε υπέρχρωση, ή σε σημάδια γήρανσης.

 

 

Πηγή: onmed.gr