Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Ποια είναι τα βακτήρια μας βοηθούν να χάσουμε βάρος

Ποια είναι τα βακτήρια μας βοηθούν να χάσουμε βάρος

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι δίαιτες «κομμένες και ραμένες» στα μέτρα μας, βασισμένες στα μικρόβια που υπάρχουν στο στομάχι μας είναι η λύση για ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος αλλά και να μειώσουν το ρίσκο διάφορων ασθενειών.

Οι βιολόγοι για πρώτη φορά έχουν καταφέρει με επιτυχία να αναγνωρίσουν με λεπτομέρεια πώς κάποια από τα κοινά εντερικά βακτήρια συμπεριφέρονται την ώρα της χώνεψης.

Οι ερευνητές στο Chalmers University of Technology έχουν αναπτύξει έναν μαθηματικό υπολογισμό που μπορεί να προβλέψει πόσο διαφορετικά θα εξελιχθεί μία ειδική δίαιτα ανάλογα με το πώς είναι δομημένα τα μικρόβια του πεπτικού μας συστήματος.

Οι έρευνες έχουν γίνει στα πλαίσια του έργου Metacardis το οποίο είναι ενισχυμένο από την Ε.Ε. Συντονιστής αυτής της προσπάθειας είναι ο καθηγητής Karine Clement στο Ινστιτούτο Καρδιομεταβολισμού και Διατροφής στο Παρίσι (Ican, Pitié-Salpêtrière Hospital, Inserm/Sorbonne University) και ο καθηγητής Fredrik Bäckhed από το πανεπιστήμιο του Gothenburg. «Αυτή η μέθοδος μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε από κάθε βακτήριο τον τύπο μεταβολισμού του κάθε ατόμου ξεχωριστά και ως εκ τούτου να βρούμε τη βάση των βασικών μηχανισμών του ανθρώπινου μεταβολισμού» λέει ο Jens Nielsen, καθηγητής στην Συστιμική Βιολογία στο Chalmers και αρχηγός της ερευνητικής ομάδας.

Μπορεί να υπάρχουν 1000 διαφορετικοί τύποι βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών μεσα στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα, πολλά από αυτά παίρνουν μέρος στην διαδικασία του μεταβολισμού. Η σύνθεση του ανθρώπινου πεπτικού συστήματος διαφέρει πάρα πολύ από άνθρωπο σε άνθρωπο, για λόγους πού είναι μέχρι στιγμής άγνωστοι. Ωστόσο, η έρευνα τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι υπάρχει μία σύνδεση μεταξύ μερικών ασθενειών και της σύνθεσης του στομαχικού μικροβιότοπου.

Το πώς συμπεριφέρονται ακριβώς οι μικροοργανισμοί με το φαγητό, ατομικά και όχι μεταξύ τους, είναι τρομερά πολύπλοκο. Ως τώρα ήταν πολύ δύσκολο να καταλάβουμε τι είναι οι απλοί δεσμοί. Σε μία έρευνα που πρόσφατα δημοσιεύτηκε ( «Cell Metabolism») απέδειξαν οι ερευνητές μέσω κλινικών δοκιμών ότι το μαθηματικό μοντέλο που δημιούργησαν λειτουργεί σωστά.

Η εκκίνηση του ταξιδιού μας είναι μία πειραματική δίαιτα που έγινε στο Ican. Στην αρχή ο στομαχικός μικροβιότοπος είχε χαρακτηριστεί για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, σε μία ομάδα υπέρβαρων ασθενών, και αυτοί ήταν που μπήκαν με την σειρά τους στα πλαίσια της διατροφής. Όλοι χάσανε βάρος, το οποίο ωστόσο, απέδειξε ότι το περιεχόμενο μερικών βλαβερών ουσιών που προκαλούν προβλήματα και ασθένειες μειώθηκε και στο αίμα των ασθενών αλλά και στα κόπρανα τους. Αυτό ήταν μία μεγάλη διαφορά από ασθενείς που είχαν στομαχικό μικροβιότοπο με μεγαλύτερη «βιολογική διαφοροποίηση».

Η κατάσταση υγείας τους δεν επηρεάστηκε με τον ίδιο τρόπο. Το πραγματικά ενδιαφέρον είναι πως οι Συστημικοί Βιολόγοι του Chalmers έχουν καταφέρει να εξηγήσουν γιατί αντέδρασαν με αυτό τον τρόπο οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Jens Nielsen πιστεύει ότι η έρευνα θα κάνει ευκολότερο για του γιατρούς να αναγνωρίσουν υπέρβαρους ασθενείς που έχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές ασθένειες και θα μπορούσαν πραγματικά να καταφέρουν μεγάλα θετικά στην υγεία τους, φτιάχνοντας την δικιά τους δίαιτα. Σε λίγο καιρό θα είναι πιθανό να σχεδιαστούν προτάσεις για δίαιτες που έχουν επίκεντρο την μοναδικότητα του ασθενή.

Η Karine Clement σκέφτεται ήδη να ξεκινήσουν νέες κλινικές δοκιμασίες πάνω σε αυτό τον τομέα. «Μακροπρόθεσμα θα μπορούμε να προσθέσουμε εντερικά βακτήρια για ασθενείς με προβλήματα μεταβολισμού» εξηγεί. Τα γνωστά και ως προβιοτικά χρησιμοποιούνται ήδη, αλλά ο στόχος αυτών των βακτηρίων είναι κυρίως να σταθεροποιήσουν το περιβάλλον του εντέρου. «Η επόμενη γενιά προβιοτικών σίγουρα θα αφορά περισσότερο την πρόσθεση βακτηρίων, τα οποία θα έχουν απευθείας διάδραση με τα ήδη υπάρχοντα και θα κάνουν αλλαγές μεγάλης διάρκειας στην σύνθεση τους» λέει ο Jens Nielsen.

Η εταιρεία Metabogen ιδρύθηκε με βάση την συνεργασία των ερευνητών στο Chalmers και στο πανεπιστήμιο του Gothenburg και έχει σκοπό να αναπτύξουν τέτοιου τύπου φάρμακα.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr