Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Πιο αποδοτικοί όσοι εργάζονται βάσει του χρονότυπού τους

Πιο αποδοτικοί όσοι εργάζονται βάσει του χρονότυπού τους

Μία νέα έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ιατρικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου «Ludwig-Maximilian», στο Μόναχο, αποδεικνύει ότι κάθε άνθρωπος διαθέτει το δικό του χρονότυπο, βάσει του οποίου χαρακτηρίζεται ως πρωινός ή νυχτερινός τύπος.

Μάλιστα, επισημαίνουν ότι οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται σύμφωνα με το βιολογικό τους ρολόι, ώστε να είναι πιο αποδοτικοί, αλλά και ευχαριστημένοι από την εργασία τους.

Ωστόσο, τέσσερις στους πέντε ανθρώπους εργάζονται κόντρα στο βιολογικό τους ρολόι, καθώς αναγκάζονται να είναι σε εγρήγορση όταν κανονικά θα έπρεπε να κοιμούνται.

Πρόκειται για μία κατάσταση που από τους βιολόγους αποκαλείται ως «κοινωνικό jetlag» και συσχετίζεται με πολλές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και ο καρκίνος.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, όσοι εργαζόμενοι είχαν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν το ωράριο εργασίας στο βιολογικό τους ρολόι ήταν πιο υγιείς, χαρούμενοι και αποδοτικοί.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Current Biology, οι ερευνητές εντόπισαν βελτιώσεις σε όλους τους δείκτες.

«Μια αναδιοργάνωση της βάρδιας σύμφωνα με τον χρονότυπο κάθε εργαζομένου του έδωσε την δυνατότητα να κοιμάται περισσότερο τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στον ελεύθερο χρόνο του να μην προσπαθεί να αναπληρώσει τις χαμένες ώρες ύπνου. Και όταν ο άνθρωπος κοιμάται καλά έχει διαπιστωθεί ότι είναι πιο αποδοτικός, η υγεία του βελτιώνεται, παίρνει λιγότερες αναρρωτικές άδειες, και αυτό είναι κάτι που ενδιαφέρει πολύ τους εργοδότες», εξηγεί ο Δρ Τιλ Ροενεμπεργκ, επικεφαλής των ερευνητών.

 

Πηγή: onmed.gr