Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Πιθανό «όπλο» κατά του Αλτσχάιμερ οι υπέρηχοι

Πιθανό «όπλο» κατά του Αλτσχάιμερ οι υπέρηχοι

Οι υπέρηχοι, ίσως στο μέλλον επιστρατευτούν στην μάχη κατά της ανίατης μέχρι σήμερα νευροεκφυλιστικής νόσου Αλτσχάιμερ.

Αυστραλοί επιστήμονες δοκίμασαν με επιτυχία σε πειραματόζωα μια νέα μη επεμβατική μέθοδο εστιασμένων υπερήχων, με τη βοήθεια των οποίων εξαφάνισαν από τον εγκέφαλο ποντικιών την πλάκα του βήτα-αμυλοειδούς, η οποία ευθύνεται για τη νόσο.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στο Μπρισμπέην, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα Γιούργκεν Γκετζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Science Translational Medicine”, έδειξαν ότι τα ηχητικά κύματα είναι σε θέση να διεισδύσουν στον εγκεφαλικό ιστό και να τον καθαρίσουν από τη συσσώρευση του επιβλαβούς αμυλοειδούς, της τοξικής πρωτεΐνης που σχηματίζει καταστροφικές πλάκες γύρω από τους νευρώνες (εγκεφαλικά κύτταρα).

Οι πλάκες του αμυλοειδούς καταστράφηκαν πλήρως στο 75% των ζώων, χωρίς να γίνει ζημιά στον γειτονικό υγιή εγκεφαλικό ιστό. Η θεραπεία διήρκεσε έξι έως οκτώ εβδομάδες και τα ποντίκια είχαν μια νόσο ανάλογη του Αλτσχάιμερ των ανθρώπων. Μετά τη θεραπεία, τα περισσότερα πειραματόζωα είχαν καλύτερες επιδόσεις στις σχετικές δοκιμασίες (πλοήγηση σε λαβύρινθο, τεστ μνήμης κ.α.).

Θα ακολουθήσουν πειράματα με μεγαλύτερα ζώα, όπως πρόβατα. Προς το παρόν, παραμένει άγνωστο αν η νέα μέθοδος θα είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τους ανθρώπους. Θα περάσουν αρκετά χρόνια, εωσότου υπάρξει απάντηση στο ερώτημα αυτό.

Οι υπέρηχοι έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως μέχρι σήμερα, από την απεικόνιση εμβρύων έως τη διάγνωση διαφόρων ασθενειών και την αντιμετώπιση της πέτρας στα νεφρά. Αν καταστεί εφικτή η αξιοποίησή τους και στις παθήσεις του εγκεφάλου, θα πρόκειται για μια πραγματική επανάσταση στη νευρολογία, καθώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες παθήσεις πέρα από το Αλτσχάιμερ.

Μερικοί επιστήμονες πάντως εμφανίζονται επιφυλακτικοί κατά πόσο τα θετικά αποτελέσματα στα τρωκτικά είναι δυνατό να επαναληφθούν και στους ανθρώπους, καθώς υπάρχει φόβος για την πρόκληση εγκεφαλικής αιμορραγίας ή ανοσολογικής αντίδρασης στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Επιπλέον, υπάρχει πάντα το ζήτημα κατά πόσο αρκεί να διαλυθούν οι πλάκες του βήτα-αμυλοειδούς, προκειμένου να «φρεναριστεί» η νόσος Αλτσχάιμερ.

 

Πηγή: onmed.gr