Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Πόνος στην κοιλιά: Τα 7 είδη του και τι σημαίνει το καθένα

Πόνος στην κοιλιά: Τα 7 είδη του και τι σημαίνει το καθένα

Ο πόνος στην ευρύτερη περιοχή της κοιλιάς μπορεί να προκύψει από κάτι που φάγαμε ή από κάποιο πρόβλημα υγείας που δεν έχει διαγνωστεί επίσημα από το γιατρό.

Μικρές διαφορές στο σημείο εκδήλωσης του πόνου ή στα συμπτώματα που συνοδεύουν τον πόνο μπορούν να υποδείξουν την αιτία των ενοχλήσεων.

AdTech Ad

Δείτε επτά αντιπροσωπευτικά παραδείγματα και ποιο πρόβλημα υποδεικνύει καθένα από αυτά.

1. Κάψιμο στο στήθος

Πιθανή αιτία: Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Όταν τα οξέα του στομάχου παλινδρομούν προς τον οισοφάγο, εκδηλώνεται αίσθημα καψίματος στο στήθος, κυρίως στο οστό του στέρνου. Η κρίση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης συνήθως πυροδοτείται ή επιδεινώνεται από συγκεκριμένες τροφές, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή.

2. Πόνος γύρω από τον αφαλό

Πιθανή αιτία: Σκωληκοειδίτιδα

Ο πόνος της σκωληκοειδίτιδας είναι αρχικά ήπιος και επίμονος και εκδηλώνεται γύρω από τον αφαλό. Όσο η κατάσταση επιδεινώνεται, ο πόνος γίνεται πιο έντονος και εξαπλώνεται προς το δεξιό ισχίο. Η σκωληκοειδίτιδα αποτελεί επείγουσα κατάσταση, οπότε απαιτείται άμεση επίσκεψη στο κοντινότερο νοσοκομείο.

3. Οξύς πόνος κάτω από τα πλευρά

Πιθανή αιτία: Πέτρες στη χολή

Οι πέτρες στη χολή σχηματίζονται από την κρυσταλλοποίηση χοληστερόλης και υγρού της χολής. Μπορεί να είναι μικρές σε μέγεθος όσο ένα μπιζέλι ή αρκετά μεγάλες όσο ένα μπαλάκι του γκολφ. Εάν μια πέτρα φράζει τη χοληδόχο κύστη, εκδηλώνεται οξύς πόνος που συνήθως εντείνεται μετά την κατανάλωση ενός γεύματος. Ο πόνος εστιάζεται κάτω από τα πλευρά, αφού σε αυτό το ύψος της κοιλιάς βρίσκεται η χοληδόχος κύστη.

bigstock Nervous Stomach 102331367

4. Κάψιμο στο στομάχι

Πιθανή αιτία: Έλκος

Εάν ο πόνος στο στομάχι είναι χρόνιος και επιδεινώνεται μετά το φαγητό, πιθανώς να οφείλεται σε έλκος. Σε αντίθεση με την καούρα, η οποία γίνεται αισθητή στο στέρνο, ο πόνος του έλκος επικεντρώνεται στο στομάχι ή χαμηλότερα.

5. Γενικευμένος πόνος και διάρροια

Πιθανή αιτία: Δυσανεξία στη λακτόζη

Στα άτομα που έχουν ευαισθησία ή δυσανεξία στη λακτόζη, οι ενοχλήσεις μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων είναι αρκετά γενικευμένες. Η κρίση συνοδεύεται συχνά από πρήξιμο, αέρια και διάρροια.

6. Κράμπες και χρόνια διάρροια

Πιθανή αιτία: Ευαισθησία στη γλουτένη

Τα άτομα που έχουν αλλεργία στη γλουτένη ή πάσχουν από κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη) εκδηλώνουν φούσκωμα, αέρια και κοιλιακές κράμπες έπειτα από την κατανάλωση τροφών που παράγονται από σιτάρι, κριθάρι ή σίκαλη.

7. Πόνος που συνοδεύεται από διάρροια με αίμα και πυρετό

Πιθανή αιτία: Κολίτιδα ή Νόσος του Crohn

Εκτός από τον πόνο στην κοιλιά, οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου συνοδεύονται από αέρια, κράμπες, φούσκωμα, διάρροια με ίχνη αίματος, ναυτία και πυρετό.

 

 

 

 

 

Πηγή: prevention.com