Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Πώς ο καφές βοηθάει την υγεία μας

Πώς ο καφές βοηθάει την υγεία μας

Μάθετε για τη σύνδεση καφεΐνης και άσκησης

Τον αγαπάτε γιατί σας κάνει να «ανοίξετε τα μάτια σας» το πρωί, σας δίνει «ώθηση» για να βγάλετε τη δουλειά ή την άσκηση ακόμα και τις πιο δύσκολες ώρες.

Ο καφές, ζεστός ή κρύος, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σας και τα καλά νέα είναι ότι, όχι μόνο δεν έχει αρνητικές συνέπειες στην προσπάθεια σας να χάσετε βάρος, αλλά θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμα και βοηθητικός!

Καφές και έλεγχος της μερίδας

Αν στη δίαιτα, έρχεστε διαρκώς αντιμέτωποι με λιγούρες για υδατάνθρακα ή καταλήγετε να τρώτε κάτι παραπάνω από τη μερίδα σας, ο καφές θα μπορούσε να σας βοηθήσει να «χαλκεύσετε» αυτές τις τάσεις που βάζουν τρικλοποδιές στην προσπάθειά σας να χάσετε βάρος.

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα που κατανάλωναν με το πρωινό τους στιγμιαίο καφέ που απέδιδε 6mg/ καφεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους (δηλαδή περίπου ένα ρόφημα με περίπου 14g στιγμιαίου καφέ για ένα άτομο 70kg) κατέληγαν να τρώνε μέσα στην ημέρα 550kcal λιγότερες σε σχέση με τα άτομα που έπιναν με το πρωινό τους σκέτο νερό. Ως εκ τούτου, ο πρωινός καφές θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμος στον έλεγχο της πείνας φροντίζοντας, ωστόσο, να μην το παρακάνετε με την καφεΐνη στο υπόλοιπο της ημέρας.

Σύνδεση καφεΐνης – άσκησης

Πρόσφατη μετα-ανάλυση αναφέρει ότι ο καφές μπορεί να αυξήσει την καύση λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης, σε προπονημένα άτομα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παρατείνει χρονικά την εμφάνιση κόπωσης βοηθώντας σας να γυμναστείτε πιο έντονα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα οφέλη της καφεΐνης στην αθλητική απόδοση φαίνεται ότι ισχύουν τόσο για τα αερόβια όσο και για τα δυναμικά αθλήματα και παρατηρούνται ακόμα και σε χαμηλότερες του μετρίου δόσεις καφεΐνης της τάξης των 1,0-2,0 mg/kg (δηλαδή περίπου 2-3 φλιτζανάκια ελληνικούκαφέ για ένα άτομο 70kg,). Συνεπώς, ένας διπλός ελληνικός καφές λίγες ώρες πριν την άσκηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο αποτελεσματική προπόνηση και κατά συνέπεια στην καύση περισσότερων θερμίδων και στην γρηγορότερη απώλεια βάρους.

Ενδείξεις ενοχής

Το είδος του καφέ που πίνετε επηρεάζει το πόσο βάρος χάνετε. Ο σκέτος καφές έχει σχεδόν μηδενικές θερμίδες. Ωστόσο, η προσθήκη ζάχαρης, κρέμας γάλακτος ή σιροπιού μπορεί να εκτοξεύσει το θερμιδικό του περιεχόμενο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ένα παγωμένο καπουτσίνο με σιρόπι μπορεί να έχει πάνω από 600 θερμίδες. Γι’ αυτό ενημερωθείτε για τα συστατικά που «μπαίνουν» στον καφέ σας, και επιλέξτε συνειδητά τα όποια extras προσθέσετε.

Πηγή: nutrimed.gr