Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Πώς συνδέεται η κατανάλωση κρέατος με τη γονιμότητα

Πώς συνδέεται η κατανάλωση κρέατος με τη γονιμότητα

Οι άντρες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από επεξεργασμένο κρέας, όπως μπέικον και λουκάνικα, μπορεί να έχουν μειωμένη πιθανότητα επιτυχίας στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Αντίθετα, όσοι τρώνε κυρίως κοτόπουλο και άλλα πουλερικά έχουν 13% μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχημένης γονιμοποίησης με κλασική εξωσωματική ή μικρογονιμοποίηση.

Αυτό προκύπτει από έρευνα ομάδας επιστημόνων με επικεφαλής τον Dr. Wei Xia, Harvard T.H. Chan School of Public Health, Boston, οι οποίοι εξέτασαν τις περιπτώσεις 141 ανδρών από ζευγάρια που υποβάλλονταν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με εξωσωματική γονιμοποίηση στο Massachusetts General Hospital. Οι άνδρες παρείχαν πληροφορίες για την δίαιτά τους και ειδικά για την ολική κατανάλωση κρέατος και τα είδη των κρεάτων που έτρωγαν.

Η έρευνα δεν κατέδειξε συσχέτιση ανάμεσα στην ολική κατανάλωση κρέατος και στα ποσοστά επιτυχημένης γονιμοποίησης με την εξωσωματική, ούτε όταν χρησιμοποιούνταν τεχνικές ενδοκυτταροπλασματικής έγχυσης σπερματοζωαρίων (μικρογονιμοποίηση).

Ωστόσο το ποσοστό επιτυχημένης γονιμοποίησης με κλασική εξωσωματική ή μικρογονιμοποίηση ήταν 13% μεγαλύτερο σε όσους έτρωγαν τα περισσότερα πουλερικά, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν τα λιγότερα (78% έναντι 65%).

Επίσης το ποσοστό γονιμοποίησης με κλασική εξωσωματική ήταν 28% μεγαλύτερο σε όσους έτρωγαν τα λιγότερα επεξεργασμένα κρέατα, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν τα περισσότερα (82% έναντι 54%).

«Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η δίαιτα μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη γονιμότητα αλλά η διατροφή μας είναι τόσο πολύπλοκη ώστε είναι δύσκολο να απομονωθεί η συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων που επηρεάζει την αναπαραγωγική έκβαση», δήλωσε η Dr. Rebecca Sokol.

«Τα ευρήματα αυτά όμως δείχνουν ότι το είδος των κρεάτων που καταναλώνει ένας άνδρας μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των σπερματοζωαρίων του να γονιμοποιούν τα ωάρια. Η υιοθέτηση μιας υγιεινής δίαιτας είναι μία εύκολη αλλαγή και αξίζει για τη βελτίωση της αναπαραγωγικής ικανότητας και γενικότερα της υγείας».

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr