Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Πόσες πρωτεΐνες χρειάζεστε μετά τη γυμναστική με βάρη

Πόσες πρωτεΐνες χρειάζεστε μετά τη γυμναστική με βάρη

Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των μυών μετά από τη γυμναστική αλλά και για να εξασφαλίσουμε επαρκή μυϊκή ανάπτυξη.

Το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, οι ξηροί καρποί και τα αυγά είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές πρωτεϊνών στη διατροφή μας.

Οι πρωτεΐνες διασπώνται στον οργανισμό στα αμινοξέα που τις αποτελούν. Μετά τη γυμναστική, οι μύες αποστέλλουν σήματα ώστε τα αμινοξέα να μετατραπούν σε νέα μυϊκά κύτταρα, να διορθωθούν μικρορήξεις στους μυϊκούς ιστούς και να αναπτυχθεί η μυϊκή μάζα.

bigstock Fitness Woman Working Out On C 134848898

Ένα σχετικά δραστήριο άτομο χρειάζεται 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Ένας αθλητής που γυμνάζεται έντονα χρειάζεται έως και 1,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους.

Για επαρκή αποκατάσταση των μυών μετά τη γυμναστική, η προτεινόμενη πρόσληψη πρωτεϊνών φτάνει περίπου τα 20 γραμμάρια, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 5 ασπράδια αυγών, 80 γραμμάρια τόνο σε κονσέρβα, 80 γραμμάρια φιλέτο γαλοπούλας, 87 γραμμάρια φιλέτο κοτόπουλου, 75 γραμμάρια γαρίδες, 194 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι χωρίς λιπαρά, 179 γραμμάρια τυρί τύπου cottage ή 105 γραμμάρια σολομό.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr