Πέμπτη , 23 Σεπτέμβριος 2021
Πόσο αντέχουμε χωρίς νερό;

Πόσο αντέχουμε χωρίς νερό;

Τουλάχιστον το 60% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό και κάθε μας κύτταρό μας το έχει ανάγκη. Πόσο, όμως, μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος χωρίς νερό;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένας άνθρωπος μπορεί να ζήσει χωρίς φαγητό για περισσότερο από τρεις εβδομάδες, ωστόσο το να επιβιώσεις χωρίς καθόλου νερό είναι πολύ διαφορετικό και το “όριο” πολύ χαμηλότερο.

Όπως είναι γνωστό, το νερό ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός μας μέσω της αναπνοής και της εφίδρωσης, βοηθά στον καθαρισμό του οργανισμού από τα απόβλητα, ενώ λειτουργεί σαν λιπαντικό για τις αρθρώσεις.

bigstock Do Not Drink 82371689Έτσι, αντίθετα με ό,τι ισχύει για το φαγητό, ο μέγιστος χρόνος που μπορούμε να ζήσουμε χωρίς νερό είναι μια εβδομάδα, διάστημα που σε αντίξοες συνθήκες, όπως η υπερβολική ζέστη, φυσικά μειώνεται.

Όπως, μάλιστα εξηγεί ο καθηγητής Βιολογίας στο George Washington University, Randall K. Packer, το όριο της μίας εβδομάδας βασίζεται σε παρατηρήσεις ανθρώπων στο τέλος της ζωής τους, όταν σταματούσε η πρόσληψη τροφής και νερού.

Φυσικά, το διάστημα της μίας εβδομάδας είναι μια γενική εκτίμηση. Το πιο χαρακτηριστικό είναι οι τρεις με τέσσερις ημέρες.

«Μπορείς να αντέξεις 100 ώρες χωρίς να πιες νερό σε μέσες εξωτερικές συνθήκες», σχολίασε ο Claude Piantadosi, καθηγητής στο Duke University. «Αν έχει δροσιά, μπορεί να αντέξεις λίγο περισσότερο. Αν εκτεθείς στον ήλιο, είναι λιγότερο».

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr