Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Πότε πρέπει να διακόψετε τη νηστεία

Πότε πρέπει να διακόψετε τη νηστεία

Τα οφέλη από τη νηστεία της Σαρακοστής είναι πολλαπλά. Αποτελεί ευκαιρία για επιστροφή σε παραδοσιακές και ξεχασμένες συνταγές που βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού από τη συσσώρευση βλαπτικών ουσιών, όπως το ουρικό οξύ και η υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (κακή χοληστερίνη).

Ωστόσο, η παρατεταμένη αποχή από τις ζωικές τροφές στερεί από τον οργανισμό απαραίτητες ουσίες για τη σωστή λειτουργία του, όπως πρωτεΐνες, μέταλλα, σίδηρος και βιταμίνη Β12.

Οι υγιείς οργανισμοί μπορούν να ανταπεξέλθουν στη διάρκεια των επτά εβδομάδων της νηστείας. Όσοι όμως αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας, εξασθενούν τον οργανισμό τους και γίνονται ευάλωτοι σε πιθανές επιπλοκές των νοσημάτων τους.

Εάν παρατηρήσετε ένα από τα εξής συμπτώματα, πρέπει να διακόψετε τη νηστεία και να επιστρέψετε στις διατροφικές σας συνήθειες:

-Πτώση της αρτηριακής πίεσης

-Ζαλάδες

-Μυϊκή αδυναμία

-Θολή όραση

Ασθενείς με χρόνια αιματολογικά, νεφρολογικά, ηπατολογικά, γαστρεντερολογικά και νεοπλασματικά νοσήματα οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της νηστείας και να αξιολογούν έγκαιρα τυχόν επιδείνωση των συμπτωμάτων των παθήσεών τους ως παρενέργεια της νηστείας και να τη διακόπτουν άμεσα.

Επίσης, εάν εμφανιστεί πυρετός η συνέχιση της νηστείας είναι επικίνδυνη για την υγεία των πασχόντων και απαιτείται άμεση διακοπή. Το ίδιο ισχύει για τις γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και της λοχείας.

Ιδιαίτερα ευπαθείς σε ανεπιθύμητες για την υγεία τους επιδράσεις της νηστείας είναι οι ηλικιωμένοι.

 

Πηγή: onmed.gr