Τετάρτη , 21 Οκτώβριος 2020
Προβλήματα υγείας που συνδέονται με το ύψος

Προβλήματα υγείας που συνδέονται με το ύψος

Βιολογικά χαρακτηριστικά «αποκαλύπτουν» προβλήματα υγείας

Το ύψος, ειδικά στους άντρες, αποτελεί (για πολλούς) ένα «ανεκτίμητο» βιολογικό χαρακτηριστικό.

Πέρα όμως από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, για τα οποία άλλωστε ταιριάζει καλύτερη η φράση «περί ορέξεως… κολοκυθόπιτα», το ύψος έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, οι πιο κοντοί άντρες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια, με τον κίνδυνο να αυξάνεται κατά 25% για κάθε 5 εκατοστά.

Παρακάτω παρατίθενται μερικά ακόμη προβλήματα υγείας, τα οποία σχετίζονται δυνητικά με το ύψος ενός ατόμου.

Καρκίνος

Το 2008 ερευνητές μελέτησαν προηγούμενες έρευνες, σε ένα συνολικό δείγμα 9.000 ανδρών και κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι οι πιο ψηλοί άντρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, ένας κοντός άντρας έχει 19% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο από κάποιον άλλο κατά 30 εκατοστά ψηλότερο από αυτόν.

Μια άλλη έρευνα, που έγινε το 2011, υποστήριζε ότι η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται έως και κατά 16% για κάθε 10 εκατοστά ύψους στις γυναίκες –ενώ ένα παρόμοιο μοτίβο φάνηκε να ισχύει και για τους άντρες.

Καρδιακές ασθένειες

Σύμφωνα με μια επισκόπηση 52 διαφορετικών ερευνών, που έγινε το 2008, οι πιο κοντοί ενήλικες είχαν κατά περίπου 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακές ασθένειες, να πάθουν καρδιακή προσβολή ή να πεθάνουν από κάποια σχετική ασθένεια, σε σχέση με τους πιο ψηλούς.

Στη μελέτη αυτή, ως «κοντοί» θεωρήθηκαν όσοι είχαν ύψος κάτω των 160,5 εκατοστών και «ψηλοί» όσοι ήταν από 173,9 εκατοστά και πάνω.

Εγκεφαλικό

Μια ισραηλινή έρευνα που έγινε σε 10.000 άντρες έδειξε, ότι μια αύξηση 5 εκατοστών στο ύψος συνδέεται με μια αύξηση της τάξης του 13% στις πιθανότητες εμφάνισης θανατηφόρου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Διαβήτης

Ο διαβήτης τύπου 2 έχει συνδεθεί με το σωματικό βάρος, όμως οι επιστήμονες εξετάζουν και την ιδέα ο διαβήτης τύπου 1 να σχετίζεται με το ύψος.

Φυσικά, υπάρχουν αντικρουόμενες έρευνες, ωστόσο μία εξήγηση που δίνουν ορισμένοι ερευνητές αναφέρει ότι τα παιδιά με διαβήτη πιστεύεται ότι είναι πιο κοντά από τους υγιείς συνομηλίκους τους.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Telegraph.

Πηγή: newsbeast.gr