Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Συχνά αεροπορικά ταξίδια: Ποιους κινδύνους κρύβουν για την υγεία

Συχνά αεροπορικά ταξίδια: Ποιους κινδύνους κρύβουν για την υγεία

Σωματικές αλλά και ψυχολογικές επιπτώσεις εγκυμονούν για τους ταξιδιώτες τα συχνά αεροπορικά ταξίδια, είτε γίνονται για επαγγελματικούς λόγους είτε για αναψυχή.

Στα βραχυπρόθεσμα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν συμπεριλαμβάνονται κόπωση, απώλεια συγκέντρωσης και απώλεια της όρεξης.

Μακροπρόθεσμα όμως, μπορεί να επιφέρουν έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, ψυχωτικές διαταραχές, διαταραχές της ψυχικής διάθεσης και πιθανώς καρδιοπάθεια και καρκίνο.

Αυτό υποστηρίζει μια νέα ανάλυση και θα δημοσιευθεί σε επερχόμενο τεύχος της επιθεώρησης «Environment and Planning Α», σύμφωνα με την οποία η πρώτη πιο προφανής συνέπεια είναι το τζετ λαγκ ή ιατρικός αποσυγχρονισμός, όπως αποκαλείται επιστημονικά.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σάρρεϋ και το Πανεπιστήμιο Linnaeus στη Σουηδία που υπογράφουν την ανάλυση, λένε ότι οι ταξιδιώτες μπορούν να αισθάνονται τις συνέπειες του τζετ λαγκ επί έξι ημέρες, ενώ συνολικά ο οργανισμός τους μπορεί να χρειασθεί 11 ημέρες για να ανακτήσει τους φυσιολογικούς του ρυθμούς.

Άλλες επιπτώσεις

Τα συνεχή αεροπορικά ταξίδια μπορούν επίσης να διαταράξουν την γαστρεντερική λειτουργία, καθώς και να αδρανοποιήσουν ορισμένα γονίδια που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Επίσης λόγω της χαμηλότερης υγρασίας στην ατμόσφαιρα του αεροπλάνου, οι ταξιδιώτες μπορεί να αναπνέουν αέρα πιο ξηρό και απ’ ότι στην έρημο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να πάθουν αφυδάτωση που μπορεί να εκδηλωθεί με ζάλη, πονοκέφαλο, κόπωση, ξερό στόμα, χείλη και μάτια, και σημαντική μείωση της ούρησης.

Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μείωση της δύναμης και της αντοχής, και σε ξηρότητα των ιγμορείων, των μυκτήρων (ρουθούνια) και του λαιμού, με συνέπεια αύξηση του κινδύνου αναπνευστικών λοιμώξεων.

Ένας άλλος σοβαρός κίνδυνος που απειλεί όσους ταξιδεύουν συχνά με αεροπλάνο είναι αυτός των θρομβώσεων στις φλέβες των ποδιών, εξαιτίας της ακινησίας. Ο κίνδυνος αυτός θεωρείται μεγαλύτερος στα ταξίδια που διαρκούν πάνω από 3 ώρες.

Ψυχολογικές και οικογενειακές συνέπειες

Εξαιτίας της συνεχούς αναμονής και οργάνωσης ενός ταξιδιού, μπορεί κανείς να αναπτύξει σταδιακά ένα αίσθημα αποπροσανατολισμού και αποδιοργάνωσης στη ζωή του, ενώ νιώθει στρες και άγχος.

Επιπλέον, οι συνεχείς εναλλαγές των θερμοκρασιών, της υγρασίας, του υψομέτρου, της ρύπανσης, των ήχων και του περιβάλλοντος μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα αβεβαιότητας.

Η μοναξιά και η απομόνωση επίσης είναι συχνά φαινόμενα στους συχνούς ταξιδιώτες, παρά το γεγονός ότι έχουν διαρκώς τη δυνατότητα να γνωρίζουν νέους ανθρώπους.

Οι δε φιλίες και οι ρομαντικές σχέσεις που δημιουργούνται στα ταξίδια, έχουν την τάση να είναι αναλώσιμες και βραχύβιες.

Συνέπειες, ωστόσο, υπάρχουν και στις οικογένειες των ταξιδιωτών, με τους/τις συζύγους να νιώθουν μοναξιά και απομόνωση και τα παιδιά να ταράζονται από τις συνεχείς απουσίες του ενός γονιού.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr