Δευτέρα , 24 Φεβρουάριος 2020
Σύμμαχος της μνήμης των ηλικιωμένων οι φλαβανόλες

Σύμμαχος της μνήμης των ηλικιωμένων οι φλαβανόλες

Υπάρχουν στο κακάο και τη σοκολάτα

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες φλαβανόλες, οι οποίες περιέχονται στο κακάο και στη σοκολάτα, ανέστρεψαν σε υγιείς ανθρώπους την απώλεια της μνήμης που οφείλεται στην προχωρημένη ηλικία, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί επιστήμονες.

Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται άμεσα από μια επιστημονική έρευνα ότι αυτή η φυσιολογική μορφή έκπτωσης της μνήμης όχι απλώς μπορεί να φρενάρει, αλλά ακόμη και να βελτιωθεί αισθητά χάρη στη συγκεκριμένη διατροφική παρέμβαση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σκοτ Σμολ, καθηγητή νευρολογίας και διευθυντή του Ινστιτούτου Τάουμπ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Nature Neuroscience», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τους «Times» της Νέας Υόρκης, ζήτησαν από 39 υγιείς εθελοντές ηλικίας 50 έως 69 ετών να κάνουν επί τρεις μήνες διατροφή είτε πλούσια (900 μιλιγκράμ τη μέρα) είτε φτωχή σε φλαβανόλες (10 μιλιγκράμ τη μέρα).

Πριν και μετά τη μελέτη οι εθελοντές υποβλήθηκαν τόσο σε απεικόνιση του εγκεφάλου, όσο και σε τεστ μνήμης. Η έρευνα έδειξε ότι όσοι είχαν πάρει πολλές φλαβανόλες στη διάρκεια του τριμήνου, εμφάνιζαν τόσο βελτίωση στη λειτουργία του εγκεφάλου τους (ιδίως σε μια περιοχή του ιππόκαμπου, την οδοντωτή έλικα, που σχετίζεται με την μνήμη), όσο και καλύτερες επιδόσεις στα μνημονικά τεστ (κατά περίπου 25% σε σχέση με όσους δεν είχαν πιει φλαβανόλες).

Όπως είπε ο Σκοτ Σμολ, «αν ένας συμμετέχων (από την ομάδα της υψηλής κατανάλωσης φλαβανολών) είχε την τυπική μνήμη ενός 60χρονου στην αρχή της μελέτης, μετά από τρεις μήνες το ίδιο πρόσωπο είχε κατά μέσο όρο την μνήμη ενός 30χρονου ή 40χρονου». Ανέφερε, πάντως, ότι το εντυπωσιακό αυτό εύρημα πρέπει να επιβεβαιωθεί από μια επόμενη μεγαλύτερη έρευνα, την οποία ήδη σχεδιάζει να κάνει η επιστημονική ομάδα του.

Είχαν προηγηθεί πειράματα με ποντίκια, που είχαν δείξει ότι οι φλαβανόλες βελτίωναν την μνήμη των ζώων. Εκτός από το κακάο, οι φλαβανόλες υπάρχουν στα φύλλα του τσαγιού, καθώς επίσης σε ορισμένα φρούτα (σταφύλια, μούρα κ.α.) και λαχανικά. Οι εν λόγω ουσίες, ιδίως η επικατεχίνη, θεωρούνται ότι βελτιώνουν επίσης την καρδιαγγειακή υγεία, προστατεύοντας από εμφράγματα και εγκεφαλικά.

Το υψηλής συγκέντρωσης μίγμα από φλαβανόλες που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες, ετοίμασε η εταιρεία Mars, που χρηματοδότησε εν μέρει την έρευνα και η οποία παράγει σχετικά προϊόντα σοκολάτας. Πάντως οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η ποσότητα και το μίγμα φλαβανολών που χρησιμοποίησαν στο πείραμά τους, είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που περιέχονται στο κακάο και στις σοκολάτες του εμπορίου. Προειδοποίησαν, έτσι, ότι δεν πρέπει κανείς να πίνει τεράστιες ποσότητες του εν λόγω ροφήματος ή να τρώει πολλές σοκολάτες ελπίζοντας να πετύχει τα ίδια οφέλη, διότι, μεταξύ άλλων, θα καταναλώνει επίσης τα λίπη και τις θερμίδες που αυτές περιέχουν.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι, εκτός από τις φλαβανόλες, η σωματική άσκηση βελτιώνει επίσης την μνήμη. Καθώς οι άνθρωποι γερνάνε, η επιδείνωση της μνήμης τους είναι πολύ συχνό φαινόμενο σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Η φυσιολογική αυτή σταδιακή απώλεια της μνήμης (να μην μπορεί κανείς να θυμηθεί ένα όνομα, πού έχει παρκάρει ή πού έχει βάλει τα κλειδιά του σπιτιού του) συνήθως δεν έχει αισθητή επίπτωση στην ποιότητα της ζωής και είναι -ανατομικά και λειτουργικά- διαφορετική κατάσταση από την πολύ σοβαρότερη απώλεια της μνήμης που συμβαίνει στην περίπτωση της νόσου Αλτσχάιμερ.

 

 

Πηγή: newsbeast.gr