Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Οι συνήθειες των οικονομικά επιτυχημένων ανθρώπων

Οι συνήθειες των οικονομικά επιτυχημένων ανθρώπων

Τα λεφτά δε φέρνουν την ευτυχία… από μόνα τους

Η οικονομική ευτυχία, δηλαδή το να αισθάνεται κανείς χαρούμενος και ευτυχισμένος με τα χρήματα που βγάζει, δεν είναι εύκολη υπόθεση… ειδικά όταν το οικονομικό αντίκρισμα δεν είναι ικανοποιητικό.

Χρέη, ακάλυπτοι λογαριασμοί και μικρό εισόδημα μπορεί να αποστραγγίξουν συναισθηματικά έναν άνθρωπο.

Η κατάσταση αυτή απαντάται πολύ συχνά, ειδικά σε καιρούς κρίσης, όπως αυτούς που ζούμε στην Ελλάδα.

Ορισμένοι άνθρωποι όμως έχουν ανακαλύψει πώς να είναι «οικονομικά ευτυχισμένοι».

Ποιο είναι το μυστικό τους;

Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για κάποιο μυστήριο. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται απλά για την υιοθέτηση πιο έξυπνων συνηθειών, που σχετίζονται με τα οικονομικά τους… κάτι που μπορούν να μάθουν όλοι να κάνουν!

1. Παίρνουν μέτρα για την επίτευξη των στόχων τους και ακολουθούν συγκεκριμένα βήματα

Το να θέλει κανείς να πετύχει «οικονομική ευτυχία» είναι ένα πράγμα. Το να ακολουθήσει συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να το πετύχει, είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία.

Οι οικονομικά ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν περιμένουν τα λεφτά να… πέσουν από τον ουρανό, αλλά προετοιμάζουν το δρόμο για να συμβεί αυτό, γράφει ο Mickey Rox στο savvysugar.com.

Αν όλοι κάθονταν στους καναπέδες τους, γκρινιάζοντας για τα οικονομικά τους, η κατάστασή τους δεν έχει πολλές πιθανότητες να διαφοροποιηθεί.

Αναγνωρίστε πού πρέπει να κάνετε βελτιώσεις και φτιάξτε ένα ρεαλιστικό οικονομικό πλάνο που ταιριάζει στην περίπτωσή σας.

2. Ξοδεύουν όσα μπορούν, μέσα στο πλαίσιο συγκεκριμένου προϋπολογισμού

Αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν όρια στα πράγματα που «μπορούν» (μετάφραση: αντέχουν οικονομικά) να κάνουν.

Όπως στους περισσότερους, θα τους άρεσε πολύ να βγαίνουν συχνά έξω, να κάνουν εκδρομές και να ξοδεύουν τα χρήματά τους. Όμως αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα, και οι οικονομικά ευτυχείς το γνωρίζουν πολύ καλά.

Ακολουθούν ένα συγκεκριμένο οικονομικό πλάνο, και με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν τα περιττά έξοδα, όντας σε θέση να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

3. Πληρώνουν τα πιστωτικά υπόλοιπά τους και χειρίζονται σωστά τις πιστωτικές τους κάρτες

Η οικονομική ευτυχία ξεκινά από την υπευθυνότητα, την κατανόηση των κινδύνων που κρύβονται πίσω από τις πιστωτικές κάρτες και τη σημασία του να τις χρησιμοποιεί κανείς σωστά.

4. Έχουν σχέδιο για να αντιμετωπίσουν μια οικονομική αποτυχία/συμφορά

Μπορεί να νομίζετε ότι οι οικονομικά ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν έχουν οικονομικές ανησυχίες και άγχη. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Μια αποτυχία/συμφορά μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, έτσι μεριμνούν ώστε να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους από απροσδόκητα γεγονότα.

Για παράδειγμα, διατηρούν ένα αποθεματικό σε μετρητά ως εφεδρική λύση σε περίπτωση οικονομικής κρίσης, ή φροντίζουν να ασφαλίσουν τα μέλη της οικογένειάς τους, για να είναι εξασφαλισμένοι σε περίπτωση ξαφνικού θανάτου.
5. Δεν ορίζουν την ευτυχία ανάλογα με το πόσα μηδενικά έχουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Οι οικονομικά ευτυχισμένοι άνθρωποι εργάζονται σκληρά για να φροντίσουν την οικογένεια και τους εαυτούς τους, όμως η ευτυχία και η επιτυχία τους δεν καθορίζεται από τα ποσά που έχουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Αναγνωρίζουν τον κίνδυνο που υπάρχει όταν κανείς βασίζει την επιτυχία του στα χρήματα, καθώς αυτός ο τρόπος σκέψης ενεργοποιεί εύκολα το αίσθημα της δυσαρέσκειας.

Η οικονομική ευτυχία προκύπτει από το γεγονός ότι γνωρίζουν πως βρίσκονται σε καλό δρόμο και κάνουν υπεύθυνες επιλογές με τα χρήματά τους.

6. Παίρνουν ικανοποίηση από όσα έχουν

Λαμβάνουν ικανοποίηση από αυτά που έχουν και δε νιώθουν την ανάγκη να είναι ίδιοι με όλους. Κάνουν όσα μπορούν ανάλογα με το εισόδημά τους και είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν το καλύτερο αυτοκίνητο ή το μεγαλύτερο σπίτι.

7. Ελέγχουν τα έξοδά τους και αποφεύγουν τις αλόγιστες σπατάλες

Οι παρορμητικές και αλόγιστες αγορές μπορεί να τινάξουν έναν προϋπολογισμό στον αέρα. Ένας οικονομικά ευτυχισμένος άνθρωπος δεν ξοδεύει όλο του το μισθό σε μερικά λεπτά.

Αντίθετα, σχεδιάζει τις αγορές του και ξοδεύει μόνο εντός προϋπολογισμού.

8. Δεν τα παρατάνε

Ακόμη και με ένα καλό προγραμματισμό, αναποδιές πάντα μπορεί να συμβούν. Η απώλεια της εργασίας, μια αρρώστια, απροσδόκητοι λογαριασμοί, χρέη, δάνεια σπιτιού… όλα αυτά μπορεί να πάνε την επίτευξη των στόχων μερικά βήματα πίσω.

Ένας οικονομικά ευτυχισμένος άνθρωπος γνωρίζει ότι αυτά συμβαίνουν στη ζωή και δεν τα παρατάει εύκολα. Πιστεύει βαθιά μέσα του ότι ο τροχός θα γυρίσει και κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να πετύχει ξανά το στόχο του.

 

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr