Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται η νέα τάση SkinnyTok στην πλατφόρμα TikTok μια ανησυχητική εξέλιξη που επαναφέρει επικίνδυνα πρότυπα διατροφής και ακραία χαμηλού βάρους.
Μέσα από πρακτικές που σχετίζονται με διαταραχές πρόσληψης τροφής, το φαινόμενο θυμίζει την τοξική κουλτούρα δίαιτας που κυριάρχησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Το SkinnyTok βρίσκει έδαφος έκφρασης μέσω των κοινωνικών δικτύων και θέτει σε κίνδυνο κυρίως τους νέους που την ακολουθούν. Είναι η «μόδα» που έχει κατακλύσει τα social media προβάλλοντας αποστεωμένα παιδιά και νέους ως το κανονικό και must, για την εποχή, πρότυπο.
Μιλώντας με το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών αντιλαμβανόμαστε ότι η υποκατηγορία περιεχομένου SkinnyTok προωθεί:
- Την πεποίθηση ότι ο ακραίος περιορισμός στην πρόσληψη τροφής και η εξαντλητική άσκηση συνδέονται με επιτυχία και αυτοέλεγχο.
- Την εξύμνηση της πείνας και την ενοχοποίηση της φυσιολογικής κατανάλωσης τροφής.
- Την αυστηρή μείωση των γευμάτων σε ποσότητες κάτω του προβλεπόμενου.
- Την παρουσίαση επικίνδυνων πρακτικών ως δήθεν «υγιεινές» επιλογές.

#nosugarchallenge ή «Μη φας βραδινό, ξύπνα πιο αδύνατη»
Χαρακτηριστικά hashtags και προκλήσεις, όπως το #nosugarchallenge, συνοδεύονται από συνθήματα όπως:
«Τίποτα δεν έχει τόσο ωραία γεύση όσο το να είσαι αδύνατη» ένα δημοφιλές σύνθημα που αποδίδεται στην Kate Moss, πολύ διαδεδομένο, όπως αναφέρει το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών, στα προ-ανορεξία φόρουμ.
«Μείνε δυνατή, μη φας». Παρουσιάζεται συχνά ως δήθεν «κίνητρο» για αποχή από το φαγητό.
Thinspo ή Thinspiration -Συνδυασμός των λέξεων thin και inspiration, συχνά συνοδευόμενες από φωτογραφίες υπερβολικά αδύνατων σωμάτων.
Έλλειμμα θερμίδων = ευτυχία. Αποπροσανατολιστικό και επικίνδυνο, καθώς «παθολογικοποιεί» την πείνα.
«Η ανορεξία είναι τρόπος ζωής, όχι ασθένεια». Εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς ρομαντικοποιεί τη διαταραχή.
«Μη φας βραδινό, ξύπνα πιο αδύνατη» φράση που κανονικοποιεί τον υποσιτισμό, διαστρεβλώνοντας την έννοια της υγείας.
Είναι ξεκάθαρο ότι η συνεχής έκθεση παιδιών κι εφήβων σε τέτοιο περιεχόμενο ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ψυχική και σωματική τους υγεία. Συμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών η τάση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε.
Τι λέει η Διευθ. και Ιδρύτρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών στο iefimerida
Το φαινόμενο SkinnyTok δημιουργεί εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη σοβαρών διατροφικών διαταραχών, ενισχύοντας τη νοοτροπία του περιορισμού, της ενοχής και της εμμονής με την εξωτερική εμφάνιση.
Η Μαρία Τσιάκα, Ψυχολόγος, Διδάκτωρ Ψυχολογικής Ιατρικής του King’s College του Λονδίνου, Διευθύντρια και Ιδρύτρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια και επόπτρια του Πρωτοκόλλου (TBT-S) για τη Νότια Ευρώπη, μιλώντας στο iefimerida τονίζει.
«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή των κοινωνικών προτύπων, ιδιαίτερα όσον αφορά την εικόνα του σώματος και τη διατροφική συμπεριφορά. Στο πλαίσιο αυτό, η αύξηση των διατροφικών διαταραχών τα τελευταία χρόνια συσχετίζεται άρρηκτα με την ευρεία διάδοση περιεχομένου που προωθεί μη ρεαλιστικά και συχνά επικίνδυνα πρότυπα ομορφιάς.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιρροής των social media αποτελεί η τάση που έχει αναδειχθεί στο TikTok, γνωστή ως “Skinny Tok”. Το “Skinny Tok” ενισχύει την προώθηση και τη διατήρηση ενός σχεδόν άπιαστα αδύνατου σώματος ως το ιδανικό πρότυπο, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διατροφικών διαταραχών όπως η ανορεξία και η βουλιμία.
Η έκθεση σε τέτοιου είδους περιεχόμενο, ιδίως μεταξύ νεαρών ανθρώπων που βρίσκονται σε φάση διαμόρφωσης της αυτοεικόνας τους, οδηγεί σε αρνητική αντίληψη του σώματος και σε αυξημένη επιθυμία για ακραίες αλλαγές στην εμφάνιση. Παράλληλα, η συνεχής σύγκριση με πρότυπα που συχνά είναι μη ρεαλιστικά, επιτείνει τα συμπτώματα χαμηλής αυτοεκτίμησης και εντείνει την ψυχολογική πίεση».
«Προστασία των νέων από επιβλαβή και στρεβλά πρότυπα»
Η Μαρία Τσιάκα σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ως Κέντρο, καλούμε σε άμεση κινητοποίηση, που να περιλαμβάνουν εκστρατείες εκπαίδευσης κι ευαισθητοποίησης για γονείς, εκπαιδευτικούς και νέους. Παρέμβαση των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης με στόχο την απομάκρυνση επιβλαβούς περιεχομένου και την ενίσχυση πολιτικών για την προώθηση υγιών και ρεαλιστικών προτύπων.
Η τάση SkinnyTok υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση και συλλογική δράση. Η προστασία των νέων από επιβλαβή και στρεβλά πρότυπα δεν είναι απλώς ζήτημα πρόληψης, είναι ζήτημα ευθύνης» καταλήγει η Μαρία Τσιάκα.
Πηγή