Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024
Τα κουνούπια... έλκονται από τα γονίδια

Τα κουνούπια… έλκονται από τα γονίδια

Κληρονομικό από τους γονείς το κατά πόσο θα σας τσιμπάνε

Η πιθανότητα να τσιμπηθεί κάποιος από κουνούπια, είναι και θέμα γονιδίων, άρα είναι κληρονομική, δείχνει για πρώτη φορά μια νέα βρετανο-αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι τα κουνούπια, ιδίως τα θηλυκά, δείχνουν προτίμηση σε ορισμένους ανθρώπους (δυστυχώς γι’ αυτούς…), αλλά τώρα αποκαλύπτεται ότι η αυτή η προτίμηση έχει και γενετική βάση. Τα εν λόγω γονίδια είναι αυτά που ρυθμίζουν την οσμή του ανθρώπινου σώματος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ειδικό στην ιατρική εντομολογία δρα Τζέιμς Λόγκαν της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “PLoS One”, για πρώτη φορά μελέτησαν τις προτιμήσεις των κουνουπιών σε διδύμους, πανομοιότυπους και μη, που χωρίστηκαν σε 37 ζευγάρια και κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν σμήνη κουνουπιών στο εργαστήριο.

Όπως διαπιστώθηκε, οι πανομοιότυποι δίδυμοι, οι οποίοι έχουν ακριβώς ίδια γονίδια, είναι πιθανότερο να προσελκύουν εξίσου τα κουνούπια, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με τους μη πανομοιότυπους διδύμους, που έχουν λιγότερα κοινά γονίδια. Αυτό προδίδει ότι κοινοί γενετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στο πόσο «τραβηκτικός» είναι κάποιος στα μάτια (ή μάλλον στην μύτη) των κουνουπιών.

Ο βαθμός κληρονομικότητας, όσον αφορά εκείνα τα γονίδια που ρυθμίζουν το πόσο ελκυστικοί γίνονται οι άνθρωποι στα κουνούπια, υπολογίζεται ότι είναι ανάλογος με την κληρονομικότητα των γονιδίων που σχετίζονται με το ύψος και την εξυπνάδα (τον δείκτη IQ).

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι πρόκειται για μια πιλοτική μελέτη, τα ευρήματα της οποίας πρέπει να επιβεβαιωθούν από μια μεγαλύτερη έρευνα, η οποία και θα εντοπίσει ποιά συγκεκριμένα γονίδια είναι αυτά που είναι «ένοχα» στο να έλκουν περισσότερο τα κουνούπια.

Βέβαια, το μεγάλο ζητούμενο παραμένει κατά πόσο θα γλιτώσουμε από τα κουνούπια, τώρα που πλησιάζει και το καλοκαίρι. Ο Λόγκαν δήλωσε αισιόδοξος ότι κάποια μέρα θα είναι δυνατό ένας άνθρωπος να παίρνει ένα χάπι, το οποίο θα ενισχύει τις γονιδιακές-φυσικές άμυνες κατά των κουνουπιών -ουσιαστικά θα αλλάζει την μυρωδιά του σώματός του- καθιστώντας έτσι περιττά τα εντομοαπωθητικά.

Οι άνθρωποι που σήμερα μένουν σχετικά ήσυχοι από κουνούπια, το οφείλουν στο ότι η μυρωδιά του σώματός τους δεν τα τραβάει. Αν κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει με φαρμακευτικό-γενετικό τρόπο, θα πρόκειται για πραγματική επανάσταση (αρκεί να μην μυρίζει κανείς ενοχλητικά και στους άλλους ανθρώπους…).

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει, μεταξύ άλλων, ότι τα κουνούπια δείχνουν αυξημένη προτίμηση στις εγκύους και στους παχουλούς ανθρώπους. Σύμφωνα με ορισμένες μη επιστημονικά επιβεβαιωμένους ισχυρισμούς, όσοι τρώνε πολύ σκόρδο ή πίνουν πολλή μπίρα, διώχνουν τα κουνούπια. Δεν είναι σίγουρο πάντως ότι είναι καλή ιδέα να το δοκιμάσει κανείς, αν είναι να μεθύσει ή να μην αντέχει να τον πλησιάσει άλλος άνθρωπος!

 

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr