Κυριακή , 24 Σεπτέμβριος 2023
Τα πιο απλά μυστικά ευτυχίας

Τα πιο απλά μυστικά ευτυχίας

Εκεί που «συνυπάρχουν» επιστήμη και κλισέ

Δεν είναι λίγες οι έρευνες που αναφέρουν τι, πώς, πότε και πόσα πράγματα μπορεί να κάνει κανείς για να αυξήσει τα επίπεδα ευτυχίας του.

Στην πραγματικότητα όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ασχολούνται και πολύ με το να προσπαθούν να κάνουν σκόπιμα τη ζωή τους πιο χαρούμενη κι ευτυχισμένη και να αυξήσουν τα επίπεδα ικανοποίησης που απολαμβάνουν από αυτή.

Η ζωή είναι όμως μία και όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσει κανείς, τόσο πιο γρήγορα θα καταφέρει να κάνει τις απαιτούμενες αλλαγές (κυρίως στη σκέψη του), προκειμένου να γίνει πιο ευτυχισμένος.

Και ο πιο απλός τρόπος για να το πετύχει αυτό είναι ο εξής:

Την επόμενη φορά που θα σας συμβεί κάτι καλό, σταματήστε ό,τι κάνετε, αφιερώστε μερικά δευτερόλεπτα για να το συνειδητοποιήσετε και… ζήστε έντονα τη συγκεκριμένη στιγμή.

Εκτιμήστε αυτό που σας συμβαίνει και απλά… απολαύστε το στο έπακρο!

Έστω αυτή, τη μία και μοναδική στιγμή!

Λένε ότι τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή δεν είναι πράγματα.

Αυτό πέρα από μια φράση κλισέ… είναι και μια αλήθεια.

Οι ερευνητές το αποκαλούν «απόλαυση», γράφει ο Eric Barker στο The Week.

Τι είναι η απόλαυση;

Όλοι είναι απασχολημένοι και πολυάσχολοι. Και φυσικά, όλοι πιστεύουν ότι όσο περισσότερα πράγματα κάνουν, τόσο πιο καλά είναι.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι με αυτόν τον τρόπο, δεν καταφέρνουν ποτέ να εστιάσουν και να συγκεντρώσουν την προσοχή τους σε ένα και μόνο πράγμα, με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουν στο έπακρο τίποτε από αυτά με τα οποία ασχολούνται.

Η απόλαυση έχει να κάνει με την προσοχή.

Αν εστιάζει κανείς στα κακά, θα νιώθει άσχημα. Αν όμως αρχίζει να βλέπει τα καλά –σε οποιαδήποτε κατάσταση- τότε θα αρχίσει να νιώθει και καλύτερα…

Οι άνθρωποι που αφιερώνουν λίγο χρόνο για να απολαύσουν και να εκτιμήσουν την ομορφιά που τους περιβάλλει, είναι πιο ευτυχισμένοι.

Σύμφωνα με έρευνες, όσοι δήλωσαν ότι φρόντιζαν να παρατηρούν κάτι όμορφο γύρω τους, ανέφεραν ότι ήταν πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους κατά 12% περισσότερο.

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι εκτιμούν τα απλά, καθημερινά πράγματα στη ζωή.

Όταν εστιάζει κανείς στα θετικά και νιώθει εκτίμηση γι’ αυτά, νιώθει πιο ευτυχισμένος σε λιγότερο από μια εβδομάδα, υποστηρίζει μία άλλη έρευνα.

Με ποιο τρόπο μπορεί να καταφέρει κανείς να απολαμβάνει τα απλά πράγματα στη ζωή

Κάντε μια παύση. Σταματήστε για μερικά δευτερόλεπτα.

Μην κοιτάτε το κινητό σας τηλέφωνο όταν είστε μαζί με τους φίλους σας. Μην βλέπετε τηλεόραση την ώρα που τρώτε. Μην σερφάρετε στο διαδίκτυο, ενώ μιλάτε με κάποιον στο τηλέφωνο.

Απλά κάντε ένα πράγμα τη φορά, με την άνεσή σας. Μη βιαστείτε καθόλου.

Επιβραδύνετε τους ρυθμούς σας και… απολαύστε τις στιγμές!

Πολλές φορές όταν γνωρίζουμε ότι κάτι έχει περιορισμένο χρόνο ύπαρξης, τότε αρχίζουμε να το απολαμβάνουμε περισσότερο. Είμαστε ευγνώμονες και πιο χαρούμενοι.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τίποτε δεν είναι δεδομένο.

Βελτιώστε τις σχέσεις σας

Η δημιουργία μερικών απλών «τελετουργικών» στην καθημερινότητά σας θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά την ποιότητα της ζωής σας.

Δοκιμάστε, για παράδειγμα, όταν κάνετε πρόποση να κοιτάτε το/τη σύντροφό σας στα μάτια. Τα μικρά πράγματα που «σταματούν» έστω για πάρα πολύ λίγο το χρόνο είναι αυτά που θα σας κάνουν να νιώσετε ευγνωμοσύνη και ευτυχία.

Σύμφωνα με τη Gretchen Rubin, συγγραφέα του βιβλίου «The Happiness Project» υπάρχουν τέσσερα σημεία που μπορεί να έχει υπόψη του κανείς, για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ζει τη ζωή του:

1. Κάντε προβλέψεις με ευχαρίστηση
2. Απολαύστε τη στιγμή… τη στιγμή που τη ζείτε
3. Εκφράστε την ευτυχία σας στον εαυτό σας και στους άλλους
4. Να θυμάστε τις ευτυχισμένες στιγμές

Συμπέρασμα:

Όλοι θέλουμε να είμαστε χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι, όμως πολλές φορές δυσκολευόμαστε πολύ να το καταφέρουμε.

Η λύση βρίσκεται μπροστά μας και δε χρειάζεται πολύ κόπο και προσπάθεια για να το καταφέρουμε.

Την επόμενη φορά που θα συναντήσετε μια τριανταφυλλιά, σταματήστε και μυρίστε τη.

Απολαύστε όλες τις μικρές στιγμές της ζωής σας.

Αυτές κάνουν τη διαφορά…

 

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση