Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Τι λένε τώρα οι επιστήμονες για τη δίαιτα του γκρέιπφρουτ

Τι λένε τώρα οι επιστήμονες για τη δίαιτα του γκρέιπφρουτ

Συνήθως λέμε ότι κάτι που φαντάζει τέλειο, δεν είναι και αληθινό. Κάτι τέτοιο φαίνεται να ισχύει και στην περίπτωση της «δίαιτας του γκρέιπφρουτ» που επινοήθηκε την δεκαετία του ’30 και έγινε ευρέως γνωστή τη δεκαετία του ’80.

Οι επινοητές της πίστευαν ότι περιέχει μία χημική ουσία που καίει το λίπος και υποστήριζαν πως όποιος τρώει καθημερινά το φρούτο θα διατηρείται αδύνατος χωρίς κόπο.

Μέχρι σήμερα, η δίαιτα του γκρέιπφρουτ είναι γνωστή με πολλές διαφορετικές παραλλαγές. Άλλη προβλέπει μία μερίδα γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα δίχως άλλη αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες, ενώ άλλη συνδυάζει το γκρέιπφρουτ με μείωση των υδατανθράκων και των αμυλούχων τροφίμων.

Μάλιστα, την ύπαρξή της είχαν επιβεβαιώσει στο παρελθόν και πολλές έρευνες, οι οποίες υποστήριζαν ότι τα γκρέιπφρουτ περιέχουν μία ουσία που λέγεται ναρινγκενίνη, η οποία εμποδίζει την αποθήκευση του λίπους στον οργανισμό έπειτα από ένα γεύμα.

Άλλη έρευνα υποστήριζε ότι η ναρινγκενίνη μπορεί να συμβάλλει και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στον οργανισμό, οπότε είναι ωφέλιμη για τα άτομα με διαβήτη.

Ωστόσο, νέα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι θα πρέπει να τρώει κανείς … 40 γκρέιπφρουτ την ημέρα, προκειμένου να ωφεληθεί!

Στην περίπτωση, δε, που κάποιος αποφάσιζε να καταναλώσει όντως όσα γκρέιπφρουτ θα απαιτούνταν για να προσλάβει την ποσότητα αυτή της αργινίνης, τότε θα φόρτωνε τον οργανισμό του με… 5.000 θερμίδες και θα κατανάλωνε φυσικά σάκχαρα σε επίπεδα επικίνδυνα για την υγεία.

Ο δρ Κόμπι Νάαμιας, διευθυντής του Κέντρου ΒιοΜηχανικής Alexander Grass του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, που πραγματοποίησε τη νέα μελέτη, εκτιμά ότι η απώλεια βάρους που υποστηρίζουν ότι επιτυγχάνουν όσοι ακολουθούν τη δίαιτα πιθανώς οφείλεται στο ότι μειώνουν ακούσια τις ποσότητες του φαγητού που καταναλώνουν.

«Όταν ο οργανισμός απορροφά την ναρινγκενίνη, ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί διάσπασης του σωματικού λίπους», εξήγησε.

«Επειδή όμως η απορρόφησή της δεν είναι εύκολη, ένας άνθρωπος πρέπει να φάει γύρω στα 40 γκρέιπφρουτ για να ωφεληθεί. Κάτι τέτοιο, όμως, είναι μία πολύ κακή ιδέα, διότι ακόμα και το καλύτερο φάρμακο γίνεται φαρμάκι όταν λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις», κατέληξε.

Πηγή: onmed.gr